Hlavní obsah

Trump obnovil protiíránské sankce. „Biti“ na nich budou všichni, kdo nepřeruší své obchodní vztahy s Íránem

Trump podepsal příkaz k obnovení protiíránských sankcí.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal dekret k obnovení protiíránských sankcí. Navázal tak na květnové rozhodnutí o vypovězení jaderné smlouvy s Íránem. Zároveň uvedl, že zůstává otevřen nové, výhodnější dohodě.

Článek

Podle Trumpa mají protiíránské sankce zajistit maximální hospodářský tlak na teheránský režim. Uplatňovat se budou ve dvou etapách, přičemž ta první vstoupí v platnost v úterý. Zaměřuje se primárně na automobilový průmysl a obchody se zlatem a dalšími kovy. Podstatnější ranou pro íránský průmysl však bude druhá, listopadová série sankcí, která cílí na ropný a bankovní sektor. Obnovení sankcí by mohlo mít dopad i na aktivity některých českých firem v Íránu.

V dokumentu zveřejněném s informací o podpisu Trump připomněl, že mezinárodní jaderná dohoda uzavřená v roce 2015 byla děsivá a jednostranná. Umožnila podle něj íránské vládě financovat šíření konfliktu na Blízkém východě. Trump zároveň vyzval všechny národy, aby na íránský režim zatlačily a následně pohrozil tím, že následky obnoveného sankčního režimu ponesou všichni, kdo nepřeruší své vazby na íránskou ekonomiku.

Evropská unie s Trumpovým rozhodnutím odstoupit od jaderné dohody nesouhlasí. Rozhodla se proto pomoci evropským firmám, aby se s důsledky sankcí USA vyrovnaly.

V tiskové zprávě Bílého domu také stojí, že prezident Trump je připraven uzavřít novou jadernou smlouvu. Ta by se ale měla týkat všech škodlivých aktivit Íránu, včetně výroby balistických raket a údajné podpory terorismu.

Íránský prezident Hasan Rúhání na Trumpův krok zareagoval s tím, že ke společnému jednání Íránu a Spojených států nemůže dojít, dokud Amerika neprokáže svou důvěryhodnost. „Vždy jsme nakloněni diplomacii a jednání... Ale to vyžaduje čestnost... USA obnovují sankce proti Íránu a odstupují od jaderné dohody (z roku 2015) a pak s námi chtějí jednat,“ prohlásil dnes Rúhání. Trumpovu nabídku k jednáním následně označil za „nesmyslnou“. „Je nesmyslné spojovat rozhovory a sankce. Zavádějí (USA) sankce proti íránským dětem, nemocným a proti národu,“ prohlásil dnes Rúhání.

Rozhodnutí amerického prezidenta naopak přivítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který je s íránským režimem v dlouhodobém otevřeném konfliktu. „(Tento krok) symbolizuje odhodlání zamezit íránské regionální agresi i pokračující snaze o vyzbrojení jaderným arzenálem. Vyzývám evropské země, které o zastavení Íránu mluví – skončil čas planých řečí, nastal čas jednat,“ vzkázal Netanjahu.

Reklama

Doporučované