Hlavní obsah

Trump obvinil Obamu, že ho odposlouchával. Falešné větičky, reaguje tým exprezidenta

Barack Obama odmítl Trumpova obvinění z odposlouchávání.

 

Reklama

Bez jakéhokoli důkazu, o to však tvrdším jazykem, obvinil v sobotu americký prezident Donald Trump svého předchůdce v Bílém domě, že jej nechal odposlouchávat.

Článek

Republikánský prezident zveřejnil sérii tweetů, ve kterých demokrata Baracka Obamu osočuje, že v době vrcholící kampaně před prezidentskými volbami nařídil odposlouchávat jeho kancelář.

„Hrozné! Právě jsem zjistil, že Obama odposlouchával mé telefony v Trump Tower krátce před (mým) vítězstvím," napsal v prvním tweetu.

A dál: „Vsadím se, že dobrý právník by měl skvělý případ z toho, že prezident Obama odposlouchával v říjnu mé telefony, krátce před volbami!"

A v dalším třeba: „Nové dno!"

Barack Obama obvinění odmítl. „Jsou jednoduše falešná," citovala BBC Kevina Lewise, který pracuje jako Obamův mluvčí. „Ani prezident Obama, ani žádný úředník Bílého domu nikdy neobjednával jakýkoli odposlech jakéhokoli občana USA."

A totéž zopakoval třeba i bývalý Obamův poradce Ben Rhodes. „Žádný prezident nemůže nařídit odposlech. Toto omezení bylo zavedeno kvůli ochraně občanů před lidmi jako jste vy," vzkázal Trumpovi na svém Twitteru Rhodes.

Všiml si i tvrzení, že by z toho dobrý právník udělal velký případ: „Právník by z toho případ udělat nemohl, to může udělat pouze lhář."

Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová podle ČTK navrhla, že reakcí na obvinění je vyšetřování nezávislé komise.

Bílý dům na žádosti médií o jakékoli upřesnění prezidentových tweetů nereagoval. Stejně tak mlčí k žádosti o předložení důkazů.

Reklama

Doporučované