Hlavní obsah

Trump představil nový imigrační plán. Víza chce poskytovat hlavně kvalifikovaným přistěhovalcům

Trump představil imigrační plán.Video: White House, Youtube.com

 

Reklama

Nový americký imigrační systém podle prezidenta Trumpa podpoří příchod kvalifikovaných přistěhovalců a zabrání pronikat do USA těm, kteří na to nemají nárok. Plán rovněž ukončí pašování dětí do Spojených států a umožní jejich rychlé vracení rodinám v zemi původu.

Článek

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek představil nový plán na přepracování systému legální imigrace. Trump chce vytvořit „systém založený na zásluhách“.

Nový americký imigrační systém Spojených států podle něj podpoří příchod kvalifikovaných přistěhovalců a zabrání pronikat do USA těm, kteří na to nemají nárok. Plán rovněž ukončí pašování dětí do USA a umožní jejich rychlé vracení rodinám v zemi původu. Nová pravidla podle Trumpa umožní „konečně zcela zabezpečit hranice”.

„Chceme zůstat zemí otevřenou pro imigranty, ale velká část těch přistěhovalců musí přicházet na základě svých schopností,“ prohlásil Trump v očekávaném projevu v Bílém domě.

Trumpův plán bude upřednostňovat vysoce kvalifikované pracovníky před těmi, jejichž rodina již žije ve Spojených státech. Lidé mířící do USA budou muset prokázat svou kvalifikaci či znalosti angličtiny ještě před tím, než dostanou od amerických úřadů povolení k pobytu.

V současnosti získává většina přistěhovalců americká víza na základě příbuzenských vztahů s lidmi žijícími v USA či z humanitárních důvodů, jen malá část víza obdrží díky svým schopnostem. Trump chce, aby se tento poměr obrátil.

Trumpův plán se nezabývá osudem mladých imigrantů, kteří se dostali do USA jako děti a v zemi vyrostli. Podle deníku Washington Post tak má jen malou šanci na postup do Kongresu. Pro demokraty je totiž právě dekret zvaný DACA dřívějšího prezidenta Baracka Obamy z roku 2012 prioritou. Obamovo nařízení chrání dětské ilegální migranty, označované v USA jako „snílci“ (dreamers) před deportací. Donald Trump se dekret Baracka Obamy snaží dlouhodobě zrušit.

Demokraté se staví proti snižování počtu příbuzenských či humanitárních víz a naopak by chtěli zabezpečit před vyhoštěním migranty, kteří již v USA žijí.

„Dnes prezentujeme jasný kontrast,“ řekl Trump ve svém projevu v Růžové zahradě Bílého domu. „Demokraté navrhují otevřené hranice, nižší mzdy a upřímně řečeno, bezpráví. My navrhujeme imigrační plán, který staví v první řadě pracovní místa, mzdy a bezpečnost amerických pracovníků. Náš návrh je proamerický, propřistěhovalecký a propracovní. To je jen zdravý rozum,“ prohlásil americký prezident.

Jak poznamenala na svém webu americká televize CNN, Trumpův imigrační návrh nebude mít pravděpodobně úspěch také u řady republikánů.

Reklama

Související témata:

Doporučované