Hlavní obsah

Trump přivítal v Bílém domě studenty. Při besedě slíbil přísnější kontrolu prodeje zbraní

Donald Trump se v Bílém domě sešel se zástupci studentů a učitelů.Video: AP

 

Reklama

Donald Trump na setkání s americkými studenty a vyučujícími v Bílém domě slíbil kladení většího důrazu na kontrolu prodeje zbraní. Součástí delegace byli také žáci a učitelé ze střední školy v Parklandu na Floridě, kde devatenáctiletý střelec zabil sedmnáct lidí.

Článek

Americký prezident Donald Trump se v Bílém domě setkal se zástupci amerických studentů a učitelů. Mezi nimi byli také přeživší ze střední školy ve floridském Parklandu, kde devatenáctiletý Nikolas Cruz zastřelil sedmnáct lidí. Trump na setkání s přibližně čtyřicetičlennou delegací slíbil kladení většího důrazu na kontrolu prodeje zbraní. Součástí prověrky mají být také důkladné psychické testy.

„Prověrky budou velmi silné, velký bude důraz na psychické zdraví,“ řekl prezident podle agentury Reuters. Trump vyslechl názory několika studentů, kteří byli očitými svědky střelby ve floridské škole. „Když jsem to vyslechl, musíme se do toho pustit,“ slíbil prezident návštěvníkům Bílého domu svou podporu.

„Není to už jen Parkland, je to celá Amerika. Je to každý student v každém městě,“ řekla Trumpovi studentka Ariana Kleinová, která střelbu v Parklandu přežila.

Trump studentům slíbil, že americká vláda při úsilí o zpřísnění prodeje zbraní tentokrát nezůstane jen u slov. Zároveň ale dodal, že vítá návrhy, aby pověřené osoby se speciálním školením byly ve školách ozbrojeny.

Zóny při amerických školách, ve kterých je nošení zbraní zakázáno, by podle amerického prezidenta měly být zrušeny. Jako hlavní důvod vidí skutečnost, že zásah proti střelci musí být okamžitý, přičemž policie na místo většinou dorazí pozdě.

Na besedě se studenty byli kromě Trumpa také viceprezident Mike Pence a americká ministryně školství Betsy DeVosová. Součástí delegace pak bylo kromě zástupců floridské školy také několik žáků ze Sandy Hook v Connecticutu, kteří školní střelbu zažili v roce 2012.

Prezident po tragédii v Parklandu očividně zmírnil svůj dosud odmítavý postoj k omezení prodeje zbraní, když se stejně jako mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA) odvolával na druhý dodatek americké ústavy. V úterý se vyslovil pro schválení zákona, který by vyřadil z prodeje takzvané „bump stocks“, tedy urychlovače palby měnící poloautomatickou zbraň v automatickou. Návrhem se na jeho pokyn zabývá ministerstvo spravedlnosti.

Podle agentury AP se kromě toho skupina republikánských a demokratických senátorů zabývá návrhem zákona, který by zvýšil celostátní věkový limit pro nákup střelných zbraní z 18 na 21 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované