Hlavní obsah

Trump se s Kimem 12. června opravdu setká, hlavní téma bude denuklearizace

Summit USA a KLDR podle Trumpa nakonec bude.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Summit mezi Spojenými státy a vůdcem KLDR Kim Čong-unem skutečně bude 12. června v Singapuru, jak bylo dříve dohodnuto. Po pátečním setkání se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem v Bílém domě to prohlásil americký prezident Donald Trump.

Článek

Americký prezident Donald Trump, který summit s KLDR nejprve odřekl, v pátek po setkání se severokorejským vyslancem řekl, že summit bude. Schůzka Trumpa s Kim Čong-unem proběhne podle původního plánu 12. června v Singapuru. Trump také řekl, že se Severokorejci chtějí vzdát jaderných zbraní a že o lidských právech s emisarem nemluvil.

Kim Jong-čchol přivezl Trumpovi dopis od severokorejského vůdce. Co přesně bylo jeho obsahem, známo zatím není. Trump novinářům ale sdělil, že text je zajímavý a že je reakcí na jeho dopis, kterým summit v Singapuru nedávno odřekl.

Trump s Kim Jong-čcholem hovořil o mírové smlouvě, která by formálně uzavřela korejskou válku z 50. let, kdy byly boje skončeny jen příměřím. Dalším tématem byly i sankce, které USA a svět vůči komunistické KLDR uplatňují.

Prezident emisarovi řekl, že Washington má připravené stovky nových sankcí, které ale nespustí. Také se těší na den, kdy USA budou moci odvetná opatření zrušit.

„Myslím, že je to dobrý začátek,” řekl Trump ke dnešnímu setkání. Prohlásil také, že KLDR a USA stojí před rozvinutím vztahů a že výchozím bodem bude schůzka v Singapuru. Summit, od kterého původně očekával jaderné odzbrojení KLDR, nyní označil jako součást procesu.

Reklama

Doporučované