Hlavní obsah

Trump uvolnil pravidla pro vládní kybernetické útoky

Donald Trump uvolnil pravidla pro zahájení vládních kybernetických útoků.Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump uvolnil pravidla pro zahájení vládních kybernetických útoků. Jejich realizace dosud vyžadovala spolupráci několika federálních úřadů. Trumpem podepsaný dokument jde proti politice, kterou nastolil jeho předchůdce Barack Obama.

Článek

Jaké budou nově stanovené podmínky pro případ amerického kybernetického útoku, jasné není. Dokument podepsaný Donaldem Trumpem patří mezi přísně tajné listiny.

S postupem Trumpova předchůdce veřejnost seznámil v roce 2013 únik tajných informací, za kterým stál bývalý spolupracovník tajných služeb Edward Snowden.

Podle BBC zastánci změny hodnotí Trumpovo rozhodnutí jako krok kupředu a chopení se iniciativy. K činům Trumpa tlačí také veřejnost, která se možných útoků po síti stále více obává.

Podílí se na tom i vyšetřování možného ruského ovlivnění posledních prezidentských voleb a neustávající varování před podobným scénářem při blížících se volbách do Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Kromě zákonodárců rozhodnutí kvituje i řada expertů. Podle nich nelze vládám, které se v kyberprostoru chovají agresivně, odpovídat mírným tónem. Někteří odborníci však varují, že americkou vládou nově nastolená agresivní politika může přispět k rostoucímu napětí mezi světovými velmocemi.

Reklama

Doporučované