Hlavní obsah

Trump vybral velvyslankyni při OSN a ministra spravedlnosti

Trump nominoval své kandidáty na posty velvyslance při OSN a ministra spravedlnosti.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump oznámil, že jeho kandidátkou na funkci velvyslankyně bude novinářka a mluvčí Heather Nauertová a na post ministra spravedlnosti advokát William Barr.

Článek

Americký prezident Donald Trump v pátek oznámil, že chce, aby velvyslankyní Spojených států při OSN byla Heather Nauertová a novým ministrem spravedlnosti William Barr. Oba kandidáty musí do funkce potvrdit Senát USA, ve kterém mají většinu republikáni. Barr již post ministra spravedlnosti, se kterým je spojena i funkce nejvyššího žalobce, zastával v letech 1991–1993 v administrativě nedávno zesnulého prezidenta George Bushe staršího.

Jedním z klíčových případů, na který bude Barr, pokud ho Senát do funkce schválí, dohlížet, je vyšetřování údajné ruské role v prezidentských volbách v roce 2016. Dosavadní ministr spravedlnosti Jeff Sessions, který před měsícem na Trumpovu žádost odstoupil, se dohledu nad kauzou kvůli možnému střetu zájmů vzdal. Dohled měl proto na starosti Sessionsův náměstek Rod Rosenstein. Po Sessionsově odchodu ministerstvo dočasně vede Matthew Whitaker.

Objasňování ruské kauzy vede zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se nyní soustředí na Trumpův bývalý volební štáb. Trump Muellerovu práci tvrdě kritizuje a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Barr souhlasil s odvoláním Comeyho

Barr v minulosti Trumpa podpořil v jeho rozhodnutí odvolat ředitele Federálního řadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, pokud jde o ruské vyšetřování pod vedením Muellera, zůstává ve svých názorech neutrální, uvedla televize ABC News.

„Od samého počátku byl mým favoritem,“ řekl Trump novinářům o výběru Barra. Dodal, že je to velice respektovaný právník, jehož kvality uznávají nejen republikáni, ale také demokraté. Prezident rovněž vyzdvihl kvality Nauertové. „Je velice talentovaná, velmi chytrá, velmi pohotová a myslím, že si od všech získá uznání,“ řekl.

Nauertová, která působí jako mluvčí ministerstva zahraničí, na velvyslaneckém postu nahradí Nikki Haleyovou. Ta tento post vede od loňského ledna, ale v říjnu bez upřesnění oznámila, že ke konci letošního roku funkci opustí.

Post mluvčí ministerstva zahraničí zastává Nauertová od dubna 2017, kdy úřad řídil předchůdce současného ministra Mika Pompea Rex Tillerson. Předtím byla mimo jiné novinářkou televizní stanice ABC News a moderátorkou televize Fox News, jejíž zpravodajství na rozdíl od jiných stanic Trump často chválí.

Reklama

Související témata:

Doporučované