Hlavní obsah

Trump vyrazil po FBI. Moc se věnuje Rusům, pak chybovala u masakru na Floridě

Trump zkritizoval FBI a vyzval ji, aby se místo zabývání se ruským zásahem do voleb věnovala pátrání po zločincích.Video: Lucie Svobodová, AP, Reuters

 

Reklama

Ačkoli FBI dostala tip na střelce, který tento týden na floridské střední škole zabil 17 lidí, případem se nezabývala.

Článek

Americký prezident Donald Trump v noci na neděli vyzval vyšetřovatele z FBI, aby se věnovali pátrání po zločincích a neztráceli čas vyšetřováním údajné spolupráce jeho volebního týmu s Ruskem.

Ač v pátek sám uznal, že Rusové zasahovali do amerických voleb, přidal se Trump ke kritikům federálních vyšetřovatelů, že opominuli signály upozorňující na chování Nicolase Cruze, který ve středu postřílel na floridské střední škole sedmnáct lidí.

FBI je od pátku pod rostoucím tlakem, že riziko spojené s Cruzem podcenila. Úřad přiznal, že v lednu dostal tip, že vyhozený student Cruz shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi. Centrála FBI ale v rozporu s pravidly neodeslala varování do pobočky na Floridě.

Prezident ve svém tweetu označil jednání FBI za nepřijatelné. „Věnují mnoho času pokusům prokázat tajnou spolupráci Ruska s Trumpovou volební kampaní, která neexistuje. Vraťte se k základům, abychom na vás my všichni mohli být hrdí!” napsal šéf Bílého domu.

Trump dlouhodobě kritizuje FBI za vyšetřování ruského vlivu na volby, které označuje za hon na čarodějnice.

Kauzu vměšování Moskvy do amerických volebních procesů svěřilo ministerstvo spravedlnosti skupině zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se případem zabývá už devět měsíců. Ve Washingtonu kolují spekulace, že Trump chce Muellera odvolat.

USA obvinily 13 Rusů z vměšování do prezidentských voleb, ruský zásah poprvé uznal i Trump

Reklama

Doporučované