Hlavní obsah

Trump vyzval vůdce arabských zemí k jednotnému postupu proti terorismu. „Nelze čekat, že Amerika rozhodne za vás"

Trump jednoznačně odsoudil terorismus a vyzval k soudržnosti.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump vyzval arabské země k převzetí zodpovědnosti v boji proti terorismu v regionu.

Článek

Na první zahraniční návštěvu zamířil americký prezident do Saúdské Arábie a nabídl smířlivější tvář směrem k arabským zemím. Právě vůči nim a islámu obecně se Trump dosud vymezoval.

„Nejsme zde, abychom vyučovali - abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny,” řekl Trump v projevu na arabsko-americkém summitu v Rijádu.

Americký prezident naléhal na arabské státníky, aby „vyhnali teroristy ze svých svatyní". Arabské země podle něj nemohou čekat, že Spojené státy zasáhnou za ně.

„Státy Blízkého východu se musí rozhodnout, jakou budoucnost chtějí pro sebe, své země a své děti,” zdůraznil Trump.

Terorismus je „boj dobra a zla"

Válku proti terorismu a extrémismu americký prezident přirovnal k „boji dobra a zla". Trump si už nemyslí, že „nás islám nenávidí", jak uvedl loni v jednom z interview. Boj proti terorismu podle něj není „bitvou mezi různými náboženstvími, sektami a civilizacemi".

„Je to bitva mezi barbarskými zločinci, kteří chtějí vyhladit život, a slušnými lidmi všech vyznání, kteří jej chtějí bránit," řekl prezident.

Za vším hledej Írán

Ze zodpovědnosti za velkou část nestability v oblasti Blízkého východu Trump obvinil před arabskými lídry Írán. Ten podle něj trénuje spřízněné milice a financuje jim zbraně, které rozsévají zkázu a chaos v oblasti. Saúdský král Salmán označil íránský režim za „špičku kopí globálního terorismu".

Arabské země na summitu podepíší se Spojenými státy dohodu o koordinaci úsilí v boji proti terorismu. Extremistické organizace by tak měly mít ztížený přístup k financování.

Reklama

Doporučované