Hlavní obsah

Trump: Za státní pohřeb McCaina mi nikdo nepoděkoval

Trump si v Ohiu stěžoval, že mu nikdo nepoděkoval za schvílení státního pohřbu pro McCaina.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že nebyl fanouškem zesnulého republikánského senátora Johna McCaina, a poznamenal, že mu za schválení státního pohřbu ve Washingtonu nikdo nepoděkoval. Informují o tom světové agentury. Arizonský senátor loni v srpnu podlehl rakovině ve věku 81 let.

Článek

„Poslali jsme ho na cestu, ale nebyl jsem fanouškem Johna McCaina,“ řekl Trump při návštěvě továrny na výrobu tanků v Ohiu. „Dal jsem mu pohřeb, jaký chtěl, pohřeb, který jsem jako prezident musel schválit,“ řekl Trump zaměstnancům fabriky. „Je mi to jedno, nedostal jsem poděkování. To je v pohodě,“ dodal.

McCain v Senátu platil za vlivného a čestného zákonodárce, který v klíčových otázkách neváhal spolupracovat s demokraty, pokud byl přesvědčen, že je to ku prospěchu USA. Například při republikánském pokusu odvolat zdravotní reformu bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy hlasoval McCain proti své straně, což Trumpa rozlítilo. McCain také republikánského šéfa Bílého domu často kritizoval.

Trump rovněž v projevu k zaměstnancům továrny kritizoval McCainovo hlasování ohledně zdravotní reformy, podporu války v Iráku a poznamenal, že McCain podle něj neudělal dostatek pro americké válečné veterány. Nebyl to „typ chlapa“, se kterým bych se přátelil, řekl Trump. „Někteří lidé ho ale měli rádi a myslím, že to je skvělé,“ dodal prezident.

Vztahy mezi McCainem a Trumpem byly napjaté, o čemž svědčí mimo jiné fakt, že senátor prezidenta na svém pohřbu nechtěl. Trump ještě za McCainova života prohlásil, že senátor není žádný válečný hrdina. S odkazem na období, které McCain strávil v zajetí, uvedl, že má rád lidi, kteří se do zajetí nedostali.

McCain byl synem a vnukem námořních admirálů. Jako pilot se účastnil vietnamské války, v říjnu 1967 byl ale sestřelen, zajat a v zajetí strávil následujících pět a půl roku. Ve vězení byl i mučen. Nabídky na propuštění však odmítal, protože jako syna vysokého důstojníka jej chtěli Vietnamci využít k propagandě.

Trump schválil přepravení ostatků vojenským letadlem z Arizony do Washingtonu. Pocta v podobě vystavení rakve v rotundě washingtonského Kapitolu byla ale rozhodnutím Kongresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované