Hlavní obsah

Trump zdržuje miliardovou pomoc nezaměstnaným

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump trávil vánoční svátky na golfovém hřišti.

Reklama

Donald Trump kritizuje stimulační balíček, který by měl pomoci milionům Američanů, již přišli o práci. Soubor zákonů, který prošel oběma komorami, Trump odmítá podepsat. Hrozí tak, že nestihnou schválit pomoc žádnou.

Článek

Opatření ve výši až 900 miliard dolarů (asi 19,4 bilionu korun) je vůbec druhá nejobjemnější finanční pomoc v americké historii. Miliony Američanů se letos kvůli pandemii koronaviru ocitly bez práce a balíček by měl právě především nezaměstnaným pomoci přežít díky jednorázovým příspěvkům.

Soubor zákonů podpořily obě strany politického spektra, tedy demokraté i republikáni. Blokování prezidenta Trumpa se neočekávalo. Trump, kterému zbývá už jen pár posledních týdnů v úřadě, než ho vystřídá vítěz voleb Joe Biden, označil připravený zákon za „ostudu“. A to proto, že Trump považuje příspěvky za příliš nízké. Naznačovaným vetem by však zákon, který obě komory připravovaly měsíce, nestihl vejít v platnost a Američané by tak nezískali pomoc žádnou.

Návrh počítá mimo jiné s finanční injekcí 600 dolarů pro ty, kteří vydělávají méně než 75 tisíc dolarů ročně. Trump řekl, že chce, aby tito Američané dostali příspěvky ve výši dvou tisíc dolarů, to však narazilo u demokratů, ale i republikánů, tedy Trumpovy domovské strany. Hlasováním, které se konalo 24. prosince ve Sněmovně reprezentantů, Trumpův návrh neprošel.

V sobotu uplynul Trumpův „deadline“ na podpis balíčku, nyní není jasné, zda se i s případným prezidentovým podpisem stihne do konce prosince zákon zprocesovat, aby od Nového roku mohly být dávky vypláceny. Biden, který se 20. ledna stane 46. americkým prezidentem, již varoval před „ničivými důsledky“ Trumpova váhání.

O práci letos přišel rekordní počet Američanů. Aktuálně je celoamerická nezaměstnanost na 6,7 procenta, jedná se o miliony lidí. Nulová podpora státem podle analytiků, ekonomů i politologů může mít za následek dlouholetý boj s chudobou, hladem i bezdomovectvím, upozorňují The New York Times.

Donald Trump ve svém brzce ranním sobotním tweetu z celého problému obvinil Čínu.

Podle záběrů televizní stanice CNN dosluhující prezident celé svátky strávil hraním golfu. Agentura AP i jiná zahraniční média dávají Trumpovo možné veto do souvislosti s prohranými prezidentskými volbami. Trumpův ministr financí Steven Mnuchin totiž sám navrhl příspěvek ve výši 600 dolarů, a to již na začátku prosince. Trump měl tedy celé týdny na kritiku nebo přepracování návrhu.

Jedním z důvodů tak, podle AP, může být i to, že republikáni podle Trumpa dostatečně nekritizovali uplynulé volby, které on sám opakovaně prohlásil za „ukradené“ a doteď odmítl uznat Bidenovu výhru.

Reklama

Související témata:

Doporučované