Hlavní obsah
Online

Putin kvůli covid-19 odložil oslavy výročí konce války

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených ve světě přesáhl hranici 2 milionů. Nejhůře zasaženou zemí zůstávají USA, kde koronaviru podlehlo přes 31 000 lidí. V Evropě je to i nadále Španělsko s více než 19 000 oběťmi. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Americký prezident Donald Trump tento týden nařídil pozastavit podíl své země na financování WHO, která podle něj nezvládla včas zareagovat na šíření koronaviru.

- Německá kancléřka Angela Merkelová podle mluvčího německé vlády vyjádřila plnou podporu Světové zdravotnické organizaci (WHO).

- Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl o odkladu slavnostní vojenské přehlídky 9. května a zrušil veškeré veřejné oslavy 75. výročí ukončení druhé světové války.

- Množství amerických obětí nákazy překročilo hranici 31 000, počet nakažených se blíží 640 000. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse je nyní v USA počet mrtvých o polovinu vyšší než v Itálii nebo ve Španělsku a osmkrát vyšší než v Německu. Počet úmrtí ve Spojených státech tak dosáhl druhý den v řadě rekordu.

- Na Slovensku ve středu přibylo 114 případů nakažených, tedy nejvíce od propuknutí pandemie.

Včerejší dění ve světě najdete zde.

  • Brazílie: Bolsonaro zbavil úřadu ministra zdravotnictví, měl s ním spory kvůli covid-19

    Brazilský prezident Jair Bolsonaro ve čtvrtek zbavil úřadu ministra zdravotnictví Luize Henriqueho Mandettu, s nímž měl v předchozích týdnech veřejné spory kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19. Informaci, o které již dříve spekulovala brazilská média, Mandetta potvrdil na Twitteru.

    Do úřadu podle deníku Estadao nastoupí onkolog Nelson Teich, který byl zdravotním poradcem Bolsonara během prezidentské kampaně v roce 2018. Lékař se s hlavou státu sešel ve čtvrtek ráno a „zanechal dobrý dojem“, píše list.

    Zatímco Mandetta opakovaně veřejně vyzýval k omezení pohybu na veřejnosti či dodržování bezpečné vzdálenosti, Bolsonaro pandemii zlehčuje (označil ji za „chřipečku“) a ještě na konci března chodil mezi lidi na ulici a podával si s nimi ruce. Podle brazilského prezidenta je totiž primární udržet zdravou ekonomiku.

    Podívejte se na jednu z nesouhlasných odpovědí obyvatel Brazílie, například ze Sao Paula:

  • Podle Macrona se Evropa nachází v momentě pravdy

    Koronavirová krize představuje nebezpečí pro Evropskou unii, je pro ni momentem pravdy. Francouzský prezident Emmanuel Macron to řekl britskému deníku Financial Times. Macron varoval, že pokud nyní bohatší evropské státy nebudou solidární, mohli by se v zemích jako Itálie, Španělsko a také Francie k moci dostat populisté.

  • Koronavirus se týká i bezdomovců a narkomanů

    Koronavirová krize se týká i těch posledních, kteří se pohybují po vylidněných ulicích měst: lidí bez domova či narkomanů.

    Přečtěte si, jaká je současná situace v Paříži:

  • AFP: Fotbalový klub Chelsea věnuje 78 tisíc pokrmů zdravotníkům

    Fotbalový klub Chelsea věnuje 78 tisíc jídel zdarma zdravotnickým pracovníkům a zaměstnancům organizací, které se starají o seniory. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP.

    Solidaritu vyjádřil i klub Manchester United. Ten osvětlil svůj stadion ve 20 hodin místního času modrou barvou.

    Stadion Old Trafford je obvykle díky červeným dresům fanoušků zbarven do ruda. Tentokrát byl ale modrý, tedy v barvách svého obvyklého rivala, Manchester City. Klub tak vyjádřil podporu britskému zdravotnictví (NHS).

  • Jak vypadají jednání v Evropském parlamentu?

    Jak to vypadá při pandemii v Evropském parlamentu? Jak poslanci jednají a hlasují?

    Podívejte se na fotografie z Bruselu:

  • Portugalsko prodloužilo nouzový stav, přislíbilo otevření obchodů

    Portugalský parlament ve čtvrtek již potřetí schválil prodloužení nouzového stavu o dalších 15 dní, nyní bude platit do 2. května.

    Zákonodárci rovněž přislíbili postupné otevírání obchodů v případě, že nárůst nových případů nákazy koronavirem bude soustavně klesat - jako tomu bylo doposud. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Polsko: Vláda začne v pondělí uvolňovat restrikce

    Polský premiér Mateusz Morawiecki ve čtvrtek oznámil, že od příštího týdne budou v zemi postupně uvolňována omezující opatření přijatá v boji proti šíření koronavirové nákazy.

    V pondělí se začne otevřením parků a lesů pro veřejnost, sdělil předseda vlády na tiskové konferenci. Lidé by to podle něj ale neměli považovat za „pozvání k nekontrolovatelné rekreaci“.

  • Nemoci covid-19 ve Francii podlehlo již téměř 18 000 lidí

    Ve francouzských nemocnicích a pečovatelských domech zemřelo na nemoc covid-19 už 17 920 lidí. Bilance od středy vzrostla o 753 mrtvých, informoval ve čtvrtek zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon.

    V zemi se potvrdilo už více než 108 000 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Infikovaných je o 2600 více než ve středu. V nemocnicích po celé zemi je nyní kolem 31 000 pacientů s covid-19. Druhým dnem se ale více lidí zotavilo, než kolik jich bylo nově převezeno do nemocnice.

  • Cuomo: Ve státě New York je šíření viru pod kontrolou

    Ve státě New York klesl počet hospitalizovaných na nejnižší úroveň za poslední týden, oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci guvernér státu Andrew Cuomo. Je to podle něj důkaz, že šíření viru se dostalo pod kontrolu. Změnu plánu na využití volných hotelových kapacit, původně určených k hospitalizaci, oznámil starosta města New Yorku Bill de Blasio. „Díky bohu to zatím není zapotřebí,“ prohlásil starosta.

    Cuomo novinářům řekl, že navzdory příznivějšímu vývoji je nutné omezení obchodu a školní docházky prodloužit o další dva týdny, tedy z konce dubna do poloviny května. Vyzval obyvatele státu, aby roušky nosili nejen na veřejných místech, ale i v městské hromadné dopravě a vozech taxislužby.

  • Počet nových obětí v Itálii dál klesá, nově nakažených je více

    V Itálii za posledních 24 hodin zemřelo 525 osob s nemocí covid-19, což je méně než ve středu, kdy země evidovala 578 nových obětí. Počet nově nakažených se však v porovnání s předchozími dny znatelně zvýšil, nákazu nově testy potvrdily u 3786 lidí. O den dříve to bylo 2667, v úterý 2972. Informovala o tom s odvoláním na italskou civilní ochranu agentura Reuters.

  • Představitelé G7 potvrdili odhodlání zajistit hospodářské oživení

    Vedoucí představitelé hospodářsky nejvyspělejších zemí světa G7 ve čtvrtek potvrdili, že hodlají uskutečnit veškeré potřebné kroky, aby zajistili oživení svých ekonomik z útlumu způsobeného koronavirem. Uvedl to podle agentury Reuters kanadský premiér Justin Trudeau po dnešní videokonferenci.

    Německá kancléřka Angela Merkelová podle mluvčího německé vlády v rámci videokonference vyjádřila plnou podporu Světové zdravotnické organizaci (WHO). Zdůraznila, že pandemii způsobenou koronavirem lze porazit jen prostřednictvím rázného a koordinovaného mezinárodního postupu.

  • Putin kvůli koronaviru odložil oslavy výročí konce války

    Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek rozhodl o odkladu slavnostní vojenské přehlídky 9. května a zrušil veškeré veřejné oslavy 75. výročí ukončení druhé světové války. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na průběh videokonference ruského prezidenta s klíčovými členy vlády.

    Své rozhodnutí šéf Kremlu odůvodnil šířící se nákazou koronaviru, která má v posledních dnech v Rusku znepokojivý průběh. Přípravy ke slavnostnímu pochodu, který se tradičně koná na moskevském Rudém náměstí, měly začít v těchto dnech. Na oslavy byla pozvána řada zahraničních státníků včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

  • V USA překročil počet obětí koronaviru 31 000

    Množství amerických obětí koronavirové nákazy překročilo ve čtvrtek hranici 31 000, počet nakažených se blíží 640 000. Oznámila to agentura Reuters na základě údajů shromážděných z jednotlivých amerických států. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) je nyní v USA počet mrtvých o polovinu vyšší než v Itálii nebo ve Španělsku a osmkrát vyšší než v Německu.

  • Financial Times: Na internetu se šíří konspirační teorie o 5G a covid-19

    Konspirační teorie o spojitosti mezi mobilní sítí páté generace (5G) a nemocí covid-19 se rychle přelévá mimo virtuální sféru a už v několika evropských zemích v poslední době úřady zaznamenaly útoky vandalů na telekomunikační antény. Informoval o tom ve čtvrtek deník Financial Times, který zmiňuje výtržnosti v Británii, Nizozemsku, Irsku a na Kypru. Ve Spojeném království, kde vlna incidentů začala, už se údajně objevilo skoro 60 žhářských útoků na vysílače.

  • Rakousko se chystá otestovat všechny obyvatele domovů pro seniory

    Rakousko se chystá otestovat na koronavirus všechny obyvatele domovů pro seniory. Oznámil to ve čtvrtek podle agentury APA rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Země dosud hlásí zhruba 14 500 případů nákazy a 410 obětí, jimž v drtivé většině bylo více než 65 let.

  • Belgičané objevují roušky, mnozí je stále odmítají

    Měsíc poté, co v rouškách začali povinně vycházet ven Češi, se zakrytý obličej stává běžným jevem i v ulicích Bruselu. Někteří Belgičané, jimž ve středu doporučila nosit roušky jejich premiérka Sophie Wilmésová, tvrdí, že úřady mohly být aktivní už dříve. Další chodí nadále s odhalenými ústy a hájí názor, že stačí dodržovat bezpečnou vzdálenost.

    Belgie patří k zemím, které mají na počet obyvatel nejvíce úmrtí. Ačkoli je to dáno i tím, že jako jedni z mála zahrnují Belgičané do statistik i lidi zemřelé mimo nemocnice, zejména v domech pro seniory, některé obyvatele jedenáctimilionové země vysoká čísla straší.

  • Volkswagenu spadl provozní zisk o čtyři pětiny

    Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v prvním čtvrtletí propadl na 900 milionů eur (24,4 miliardy Kč). Firma to ve čtvrtek oznámila na základě svých předběžných výsledků. Za loňské první čtvrtletí přitom Volkswagen vykázal provozní zisk 3,9 miliardy eur. Součástí koncernu je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

    Volkswagen ve čtvrteční tiskové zprávě upozornil, že na jeho aktivity měla výrazný dopad pandemie způsobená koronavirem, která zasáhla poptávku i výrobu. Koncern dodal, že v reakci na tento vývoj už přijal řadu opatření ke snížení nákladů.

  • Portugalsko čelí koronaviru lépe i díky disciplíně obyvatel

    Ačkoliv má Portugalsko více seniorů nad 80 let než ostatní země EU, s výjimkou Itálie a Řecka, a výdaje do portugalského zdravotnictví nebyly v předchozích letech vysoké, zdá se, že tato země zvládá boj proti koronaviru lépe než mnoho ostatních v Evropě. Informoval o tom sever politico.eu.

    Například oproti sousednímu Španělsku, které má čtyřikrát více obyvatel, registruje Portugalsko jen zhruba desetinu případů nákazy. Úmrtnost na covid-19 je v této menší zemi Pyrenejského poloostrova málo nad tři procenta, zatímco ve Španělsku je to přes 10 procent, v Británii 12 a ve Francii 15 procent.

    Omezení kvůli koronaviru jsou v Portugalsku méně přísná než například ve Španělsku či v Itálii, továrny fungují a lidé mohou chodit kromě nákupu potravin či léků i na zdravotní procházky. Přesto většina lidí zůstává doma. Podle průzkumu zveřejněného v neděli chodí 51 procent Portugalců ven jen jednou týdně. Portugalsko také mělo na přijetí opatření více času.

  • V britských nemocnicích zemřelo na nákazu koronavirem 861 lidí

    V britských nemocnicích zemřelo za 24 hodin dalších 861 lidí nakažených koronavirem. Čtvrteční počet obětí covid-19 je v tomto týdnu zatím nejvyšší. Celkem si v Británii onemocnění vyžádalo již 13 729 životů, informovala s odvoláním na místní zdravotnické úřady agentura Reuters.

    Ve středu úřady v hlásily 761 mrtvých, v úterý 778 a v pondělí 717 obětí.

Reklama

Hlavní zprávy