Hlavní obsah

Trump změnil soudní verdikt, jeho bývalý poradce nemusí do vězení

Foto: Twitter.com/jenjajeh

Někdejší poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Roger Stone.

Reklama

Americký prezident Donald Trump změnil trest, který soud vyměřil jeho dlouholetému příteli a poradci Rogeru Stoneovi v souvislosti s vyšetřováním vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Oznámil to Bílý dům.

Článek

Stone tak nebude muset do vězení, kde měl strávit 40 měsíců. Loni byl shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování. Trest mu soud vyměřil letos v únoru, do vězení měl sedmašedesátiletý Stone nastoupit příští týden v úterý. Stoneovi obhájci požadovali podmínečný trest s poukazem na jeho věk, zdravotní stav a čistý trestní rejstřík. Prokuratura původně navrhovala trest v rozmezí sedmi až devíti let.

„Roger Stone již velmi trpěl,“ uvedl Bílý dům. „Bylo s ním zacházeno velmi nespravedlivě, stejně jako s mnoha dalšími v této kauze. Roger Stone je nyní volný muž!“ dodal.

Trump k uchránění Stonea před vězením využil zmírnění trestu, které na rozdíl od udělení milosti nevymaže odsouzení za spáchání trestného činu, upozornila agentura Reuters.

Demokratický zákonodárce a předseda výboru pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff prezidentův krok odsoudil. „Trump tak jasně ukazuje, že v Americe jsou dva justiční systémy: jeden pro jeho kriminální přátele a jeden pro všechny ostatní,“ prohlásil.

Odsuzující reakce zazněly i od dalších významných demokratických představitelů. Senátor Mark Warner, který v horní komoře Kongresu zasedá ve výboru pro zpravodajské služby, řekl: „Spojené státy byly založeny na vládě práva. Zdá se, že náš prezident má pro to jen pohrdání.“

Stone agentuře AP řekl, že mu Trump zavolal v pátek večer, aby mu řekl, že má po starostech.

„Prezident mi řekl, že se rozhodl, jako akt shovívavosti, plně zrušit můj trest, a vyzval mě, abych energicky pokračoval ve svém odvolání a obhajobě,“ řekl Stone telefonicky z Fort Lauderdale na Floridě, kde oslavoval se svými přáteli. „Je tu tolik lidí, kteří otevírají lahve šampaňského,“ dodal. Před svým domem ve Fort Lauderdale se objevil v masce s nápisem Svobodný Roger Stone.

Reklama

Související témata:

Doporučované