Hlavní obsah

Američané slavili Den nezávislosti. Trump se obul do krajní levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump se svou manželkou Melanií Trumpovou během oslav Dne nezávislosti.

Reklama

Americký prezident Donald Trump v sobotním projevu ke Dni nezávislosti slíbil ochraňovat americké hodnoty a mluvil o porážce radikální levice, marxistů nebo anarchistů ve Spojených státech.

Článek

USA si svůj největší svátek připomněly v době, kdy zemi trápí pandemie covid-19 a některé státy hlásí rekordní počty nově nakažených. Podle Trumpa ale Američané udělali pokrok ohledně potírání nákazy.

„Pokračujeme v porážení radikální levice, marxistů, anarchistů, agitátorů, těch, kdo rabují, a lidí, kteří v mnoha ohledech nemají potuchy o tom, co dělají,“ řekl Trump během oslav Dne nezávislosti, na které pozval stovky zdravotníků a dalších představitelů profesí klíčových v boji s pandemií covid-19.

„Nikdy nedopustíme, aby rozlícený dav strhával naše sochy, vymazával naši historii, indoktrinoval naše děti,“ prohlásil Trump, čímž navázal na svůj projev v předvečer Dne nezávislosti pod horou Mount Rushmore s obřím sousoším bývalých prezidentů USA.

„Budeme ochraňovat americký způsob života, který začal v roce 1492, když Kolumbus objevil Ameriku,“ slíbil Trump, jenž se letos na podzim bude ucházet o znovuzvolení.

Sochu Kryštofa Kolumba, rodáka z italského Janova, který se do zámoří vydal ve službách španělské koruny, v sobotu večer místního času strhli účastníci protestu v Baltimoru ve státu Maryland a hodili ji do vody v tamním přístavu. Je podle nich zodpovědný za genocidu a vykořisťování původních obyvatel Ameriky. Podobný osud potkal sochy tohoto mořeplavce v Miami na Floridě, ve městě St. Paul v Minnesotě nebo v Bostonu, kde vandalové soše urazili hlavu.

I když úřady na mnoha místech Spojených států kvůli šíření koronaviru masové oslavy Dne nezávislosti zrušily, Trump naopak do Washingtonu lákal lidi na „výjimečný večer“ s leteckou přehlídkou a ohňostrojem. Nicméně na parkovou promenádu National Mall, kde se shromáždění konalo, přišlo podle agentury AP výrazně méně lidí než před rokem. Mnoho z nich, na rozdíl od hostů Trumpem pořádané oslavy na Jižním trávníku Bílého domu, mělo ochranné roušky a zachovávat bezpečné rozestupy nebyl problém.

Trump v souvislosti s koronavirovou krizí řekl, že „jsme se naučili, jak plamen uhasit“, a to i přes to, že Spojené státy před několika dny zaznamenaly denní rekord v počtu nakažených a že je pandemie zasáhla nejvíce na světě.

Podle údajů americké univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje, se koronavirem ve Spojených státech nakazilo 2,84 milionu lidí, z nichž téměř 129 700 infekci podlehlo. Dříve v sobotu Trump prohlásil, že jeho země je na cestě k „fantastickému vítězství“ nad „příšernou epidemií z Číny“.

K příležitosti oslav Dne nezávislosti se během včerejšího dne vyjádřilo mnoho význačných amerických osobností. Jedním z nich byl i bývalý guvernér Kalifornie, republikánský politik a herec Arnold Schwarzenegger. Připomněl probíhající pandemii, protesty hnutí Black Lives Matter a svůj imigrantský původ.

„Někteří možná namítnou, že teď není čas k oslavám. Někteří Američané nemohou dýchat bez plicních ventilátorů. Jiní nemohou dýchat kvůli koleni na krku, útlakům a rasismu. A miliony dalších lidí mají zatajený dech, protože přišli o práci a strachují se kvůli své rodině nebo zaplacení nájmu. Čelíme těžkým věcem a neseme si rány, které zoufale potřebují zahojit. Přesto mi dovolte říct, proč mám jako imigrant naději. Proč na hranicích čekají tisíce lidí, kteří se chtějí nadechnout svobodného amerického vzduchu. Riskují své životy, protože rozumějí tomu, co Spojené státy dokážou nabídnout. Svět nám stále věří. Proč bychom neměli věřit i my?“ uvedl Schwarzenegger.

„Jsme skvělá země, protože máme skvělé lidi. Máme štěstí, že zde můžeme žít,“ dodal a připomněl roli USA při zakládání demokracie ve světě. Původní hodnoty „Otců zakladatelů“ jsou podle něj stále platné, i když oni sami nebyli dokonalí. „Díky Ameriko. Miluji tě,“ uzavřel „Terminátor“.

Reklama

Doporučované