Hlavní obsah

Pěstní souboje kvůli rouškám a vystrašený Fauci. USA stále bojují

Foto: Profimedia.cz

Americký epidemiolog Anthony Fauci.

Reklama

aktualizováno •

Ve Spojených státech se blíží oslavy Dne nezávislosti. Tamní úřady ale vyzývají Američany k tomu, aby zůstali doma. Pandemická situace je stále vážná. Nakažených přibývá v zemi dosud nejrychleji.

Článek

Denní počet nových případů koronavirové nákazy ve Spojených státech ve středu překonal hranici 50 000, což je nejvíce od začátku pandemie. Vyplývá to ze statistik vedených Univerzitou Johnse Hopkinse.

Zatímco se Evropa postupně otevírá, Spojené státy už ve třetině států pozastavila rušení karanténních opatření. Ve 14 státech se počet případů koronavirové nákazy za poslední měsíc zdvojnásobil. „Prosíme, zůstaňte se členy vlastní domácnosti,“ vyzývají tak guvernéři i odborníci k oslavám 4. července.

Také hlavní epidemiolog Anthony Fauci varoval členy Kongresu, že „má velké obavy“. „Nemůžu vám dát přesný výhled, ale situace bude vážná, to vám můžu garantovat,“ řekl podle NYT Fauci. Zdůraznil, že přestože jsou ohniska nákazy v různých státech, celé USA jsou citlivé.

USA v číslech

- 2,7 milionu celkově nakažených

- 130 000 mrtvých

- denní přírůstky nových případů se pohybují kolem 40 - 50 tisíci, což je dosud nejvíc od začátku pandemie

- nesnižuje se ani křivka aktivních případů, výrazně poklesly jen denní počty mrtvých, které se ale nadále pohybují v řádu stovek

Fauci předvídá, že by mohl denní nárůst překonávat sto tisíc případů. „Už nyní máme 40 tisíc a více denních přírůstků, nedivil bych se, kdyby se to vyšplhalo na sto tisíc,“ řekl před politiky.

V počtu případů od začátku pandemie vede nadále New York. S vysokým počtem nemocných se ale nyní potýká i Arizona, Kalifornie, Texas nebo Florida.

Fauci, ale i politici vyzývají Američany, aby co možná nejčastěji nosili roušky nebo respirátory. „Doporučujeme roušky všem, jsou velmi důležité,“ řekl epidemiolog.

Bitva o roušky

Otázka roušek se ale dostala přímo do amerických ulic. V obchodech na sebe agresivně útočí ti, kteří roušku nemají na ty, kteří ji mají a obráceně. Některé podniky zůstávají právě kvůli této agresivitě zavřené. Často se stane, že dojde i na pěstní souboj.

Americký deník The New York Times píše o zkušenostech sedmačtyřicetiletého Joe Rogerse z Dallasu. Před týdnem byl nakupovat a když uviděl dalšího zákazníka, který na sobě neměl roušku, zakroutil hlavou. Ten se ho zeptal, proč kroutí hlavou - na to Joe opět jen zakroutil hlavou. Naštvaný zákazník se vrhnul na Joea a snažil se mu roušku sundat, Joe ale údajně „instinktivně“ odpověděl pěstí. Podle pozdější výpovědi Joe přiznal, že už nikoho neuhodil minimálně deset let, ale že se v aktuální krizi dostal do několila fyzických sporů.

Komunikace shora je ohledně roušek nekonzistentní. Zdravotnické autority zkraje pandemie tvrdily, že roušky mají nosit pouze ti, kteří na sobě cítí symptomy covidu-19. Později ale doporučení rozšířily plošně. Prezident Donald Trump se ale na veřejnosti stále objevuje bez roušky a několikrát řekl, že „to není nic pro něj“. Přestože jeho viceprezident Mike Penc Američanům roušky sám doporučil.

Nový nárůst kvůli protestům?

Otázka, která vyvstala v posledních několika hodinách a dnech je jasná - je za náhlým nárůstem nakažených ve Spojených státech vlna protestů, které se konaly po smrti George Floyda?

Například v New Yorku situaci analyzoval pro NYT Ted Long, ředitel společnosti, která provozuje program na trasování lidí po městě. „Dívali jsme se velmi pozorně, jestli epidemická čísla korelují s protesty,“ říká: „To jsme ale nenašli,“ říká možná překvapivě pro mnoho epidemiologů i politiků. NYT přidávají možné důvody toho, proč spolu tyto dvě události nesouvisejí. Podle nich je ve venkovních prostorech menší riziko nákazy, protestující měli ve většině případech roušky.

Analytici přemýšlejí i o tom, že během protestů za práva menšin se v amerických médiích přestaly objevovat v takové míře zprávy o koronaviru. „Nezměnilo se ale základní nastavení viru, ani strategie, se kterou se proti němu bojuje,“ komentuje nižší zájem o koronavirové zpravodajství Ali Khan, epidemiolog z University of Nebraska.

Reklama

Doporučované