Hlavní obsah

Koronavirus přepisuje mapu. Praha jen sedm případů, na severovýchodě je zle

Foto: Profimedia.cz

V Moravskoslezském kraji podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) přibylo v úterý 105 nakažených koronavirem. Krajská hygienická stanice má ale jiné údaje.

Reklama

V Moravskoslezském kraji je dusno, a to nejen kvůli rychlému vývoji nákazy v posledních dnech. Hejtman a hygienici se totiž nemohou shodnout, kdo má o koronaviru správná čísla.

Článek

Zatímco život ve většině Česka se vrací do normálu, v Moravskoslezském kraji se vývoj nákazy covid-19 zdramatizoval. Situaci v aktuálně nejvíce zasaženém regionu dobře ilustruje porovnání dat se zbytkem republiky.

Praha, dlouho považovaná za hlavní místo nákazy, v úterý zaznamenala sedm nových případů. Podle ředitelky hygienické stanice Zdeňky Jágrové jde navíc většinou o kontakty z už známých ohnisek nakažených.

Moravskoslezský kraj momentálně hlásí diametrálně odlišná čísla - v řádu desítek nových případů. Přesněji je těžké to určit, protože z regionu přicházejí o stavu nákazy různé údaje.

Kolik je vlastně nakažených?

Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO), který vychází z dat Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), přibylo v úterý 105 nových pacientů - na Karvinsko jich připadá 88. Místní krajská hygienická stanice však hlásí jiná čísla - 75 nových případů, z toho má být 55 z okresu Karviná.

„Naše hygiena nezvládá tyto věci aktualizovat a její data nejsou v daný okamžik validní,“ odkrývá hejtman Vondrák, že se ve složité situaci v regionu stupňuje napětí. „Budu to řešit i s panem ministrem, protože krajská hygiena nestíhá tyto věci řešit,“ připomíná, že do momentálního epicentra nákazy v Česku přijede ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Vždy tam byly odlišnosti, oni evidují data podle trvalého bydliště, nikoliv podle toho, kde se pacient nachází. Což je určitý rozdíl, ale není tak markantní, jako když dnes hygiena dává zpětně čísla, která otestovala před třemi nebo čtyřmi dny,“ pokračuje hejtman trvající na svých datech: „Graf, který jsem zveřejnil je aktuální a poslední platný.“

Kromě ministra přijede do regionu situaci okolo koronaviru řešit také epidemiolog Rastislav Maďar a nová hlavní hygienička Jarmila Rážová. Schůzky u hejtmana se zúčastní i krajská hygienička Pavla Svrčinová.

17 procent pozitivních

Už v úterý vyvolaly údaje z kraje a především z Karvinska rozruch. Hygienici provedli rozsáhlé testování pracovníků z dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih společnosti OKD, ze kterého vyšlo zhruba 17 procent pozitivních na koronavirus. Během středy se přitom může podíl ještě zvýšit.

Pozitivně testovaných lidí je zatím dohromady přes 500 z více než 3400 vyšetřovaných. Další vzorky budou hygienici vyhodnocovat právě ve středu. Pokračují také v dohledávání kontaktů nakažených.

„Vytrasovaní ještě všichni nejsou, to zatím probíhá. Se zpracováním nám pomáhají i ostatní krajské hygienické stanice a snažíme se to urychleně zvládnout, protože případů bylo hodně. Výsledky už jsou ale pravděpodobně skoro všechny. Některé ještě musíme stáhnout, zpracovat a přiřadit, protože chodí z různých laboratoří,“ přiblížil pro Seznam Zprávy Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě.

Definitivní číslo nakažených tedy hygienici teprve budou mít, ještě v úterý například probíhalo testování na dolech ČSA.

Zastavit těžbu?

Kvůli zhoršené epidemiologické situaci se na celý region vztahují přísnější protiepidemická opatření. Další utažení pravidel či nařízení zastavit provoz dolů se však podle Kopřivíka neplánuje. Zlepšit situaci by však mohla už dříve plánovaná výluka provozu OKD od 3. do 12. července.

Mluvčí společnosti Naďa Chattová oznámila, že se během ní budou dělat opravy zařízení pro těžbu. „Jedná se o dlouhodobě plánovanou výluku, která nesouvisí se situací kolem koronaviru,“ řekla mluvčí s tím, že se výluka bude týkat řádově tisíců lidí ve všech lokalitách. „Několik dnů se bude těžit omezeně, některé dny vůbec. Na všech dolech to nebude stejné, jednotlivá místa mají svůj vlastní harmonogram. Už od počátku roku si to některé skupiny napracovávaly,“ řekla.

Zda na nastavení provozu něco změní aktuální výsledky testů mluvčí zatím nechtěla sdělit. „Máme připravených několik variant scénářů, zatím čekáme na konečná čísla,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí OKD Naďa Chattová.

Většina nakažených zaměstnanců dolů má mírné nebo téměř žádné příznaky nemoci covid-19.

Kam se nákaza dostane

Podle epidemiologa a koordinátora ministerské pracovní skupiny pro rozvolňování karantény Rastislava Maďara není ani vysoký podíl nakažený mezi zaměstnanci dolů překvapivý. K prostupování nákazy do širší společnosti podle něj nedochází.

Petr Kopřivík však poznamenává, že je zatím příliš brzy na takové zhodnocení celkového postupu nákazy mimo už známé případy. „Podnikáme proti tomu veškerá opatření. Zda k tomu dochází, vám dnes nemohu říct. Zjistíme to do 14 dnů, protože inkubační doba onemocnění je dlouhá a lidé můžou během ní onemocnět. Za 14 dní proto budeme schopni odpovědět, jestli opatření byla účinná, jestli případů nepřibylo, nebo naopak,“ dodal odborník.

Postup hygieniků a státu ohledně epidemiologické situace na dolech dříve kritizovalo Sdružení hornických odborů. Podle nich se s testováním mělo začít dříve, odmítají také jakékoliv obviňování z toho, že za šíření nákazy mohou sami horníci.

Při práci v dolech podle nich není možné dodržovat hygienická opatření. Odboráři uvedli, že na tuto skutečnost upozorňovali vedení firmy i krajskou hygienickou stanici a požadovali omezení práce na bezpečnostní minimum. S testováním se navíc podle odborů začalo pozdě.

„(…) od začátku pandemie museli havíři dál pracovat a fárali do dolu společně v klecích, sprchovali se společně ve sprchách, převlékali se společně v šatnách, obědvali společně v jídelnách, jezdili do práce společně v autobusech. A to vše bez možnosti rozestupu či bez možnosti aktivně používat doporučené postupy. Museli, nic jiného jim totiž nezbývalo, pokud nechtěli ztratit práci!“ uvedli odboráři na svých internetových stránkách.

V dolech pracuje celkem okolo 8000 lidí. Kvůli koronaviru dosud přerušil těžbu jen Důl Darkov.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy v regionech, kde se v posledních týdnech nejvíce šíří koronavirus způsobující nemoc covid-19, začala platit nová zpřísněná opatření. I nadále tam například budou muset lidé ve vnitřních prostorech nebo vozidlech veřejné dopravy i taxi nosit roušky. Restaurační provozy a kluby musí být nadále zavřené v noci mezi 23 a 8 hodinou.

Doly na Karvinsku však nejsou jediné, které se v posledních týdnech vypořádávají s masivním nárůstem nakažených koronavirem. Jak popsaly Seznam Zprávy, stejný problém se vyskytl i u sousedů v Polsku.

První případ nákazy se mezi polskými horníky objevil na konci dubna. Na konci května se rozběhlo masové testování, které dosud probíhá. Doly ale pokračovaly v normální činnosti až do začátku června. V situaci, kdy bylo mezi zhruba 80 000 horníky ve Slezsku nakažených 5000, rozhodly státní těžební společnosti o uzavření 12 dolů. Naprostá většina horníků nicméně měla podobně jako horníci na Karvinsku mírný průběh nemoci.

Situace už se ale zlepšuje a horníci v dolech na polské straně Slezska se v těchto dnech začínají vracet do práce.

Reklama

Doporučované