Hlavní obsah

Trump znovu odmítl tvrzení o útoku ruských hackerů

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Donald Trump zopakoval své výhrady proti obviňování Ruska z manipulace prezidentských voleb.

Článek

Budoucí americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že za zprávami o údajných kybernetických útocích Moskvy stojí politika.

„Dokud hackery nepřistihnete při činu, je velmi obtížné určit, kdo to provedl. Proč to nevytáhli před volbami?" napsal Trump. Hackerskému útoku se věnoval i v dalším vzkazu: „Dokážete si představit, že by volby dopadly opačně a MY bychom se pokusili zahrát ruskou kartou? Bylo by to považováno za konspirační teorii!".

Údajné ruské pokusy ovlivnit americké volby jsou stále víc předmětem diskusí mezi poslanci obou stran v Kongresu. Dnes se k nim připojil vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan i mluvčí prezidenta Baracka Obamy.

McConnell se vyslovil pro spolupráci republikánů i demokratů při vyšetřování kauzy. „Jakékoli narušení našich kybernetických systémů je pobuřující a osobně každý takový čin ostře odmítám," řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu. „Prostě to nemůže být mezistranický problém," dodal senátor a zdůraznil, že „Rusové nejsou našimi přáteli".

Výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb se bude rovněž zabývat možnými hackerskými útoky z Ruska, řekl Ryan. Dodal nicméně, že „by neměl být zpochybňován jasný a rozhodný výsledek prezidentských voleb". Vměšování do amerických voleb je podle Ryana zvláště problematické, protože prezident Vladimir Putin je „agresor, který podkopává americké zájmy".

K problému hackerských útoků se vyslovil i Obamův mluvčí. „Dlouho jsme podporovali zásadu kongresového vyšetřování této záležitosti," řekl mluvčí Josh Earnest. Obama podle něj nařídil šetření, jehož výsledkem bude informace pro Kongres.

Detailně vyšetřit ruskou roli v útocích na servery amerických politických stran důrazně žádají zejména republikáni John McCain a Lindsey Graham. McConnell oznámil, že tvrzení tajných služeb USA o ruské kybernetické diverzi prošetří zvláštní senátní zpravodajská komise.

Reklama

Doporučované