Hlavní obsah

Trumpova nulová tolerance. Na amerických hranicích je 2000 dětí bez rodičů

Americká pohraniční hlídka v Texasu zadržela téměř 200 dětí.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Skoro dvě stovky dětí bez rodičů například drží americká pohraniční hlídka v bývalém skladu na americko-mexické hranici v Texasu.

Článek

Americké úřady během šesti týdnů v dubnu a květnu odebraly přistěhovalcům takřka dva tisíce dětí, což vyvolalo značnou kritiku z řad veřejnosti, demokratů, ale i republikánů či zahraničních politiků či aktivistů. Byl to dramatický nárůst oproti necelým 1800 případům separací v době od předloňského října do letošního února. Zvýšený počet případů rozdělení rodin souvisí s uplatňováním přísnějšího přístupu vůči migrantům, kteří do USA přišli bez dokladů, tzv. politiky nulové tolerance, kterou americká vláda zavedla v dubnu.

Skoro dvě stovky dětských imigrantů bez rodičů například drží americká pohraniční hlídka v bývalém skladu na americko-mexické hranici v Texasu. Hlídka je zadržela, když se spolu s rodiči snažily ilegálně dostat do USA. Informovali o tom reportéři agentury AP. Před texaským skladem protestovaly desítky lidí, kteří tamní podmínky označili za nehumánní. Další protesty se odehrávaly například v New Jersey.

Politická poradkyně Kellyanne Conwayová amerického prezidenta Donalda Trumpa odmítla spekulace, že Trump využívá děti migrantů jako páku na demokraty, aby souhlasili s řešením migrační otázky a stavbou zdi na hranicích s Mexikem.

„Pokud to demokraté myslí vážně, spojí síly a pokusí se uzavřít stávající nedostatky a připravit skutečnou imigrační reformu,“ dodala Trumpova poradkyně.

Palčivým imigračním problémem je v USA osud přistěhovalců bez dokladů, kteří do Spojených států přišli jako děti. Trump totiž zrušil prezidentský program, který je chránil před deportací a umožňoval jim v zemi legálně pracovat. Postoj republikánů k řešení tohoto problému ale není jednotný. Zatímco konzervativní křídlo strany zastává nekompromisní postoj, umírnění republikáni jsou ochotni mladé přistěhovalce nadále chránit. Demokraté by zase rádi jejich pobyt zlegalizovali tak, aby v budoucnu mohli požádat o americké občanství.

Reklama

Související témata:

Doporučované