Hlavní obsah

Trumpova vojenská přehlídka nebude v listopadu, dojde k ní nejdříve za rok

Donald Trump chce uspořádat podobnou přehlídku, kterou jako čestný host sledoval loni 14. července na pařížské třídě Champs-Élysées.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Přehlídka, kterou chtěl americký prezident uspořádat 10. listopadu, se o rok odsunula. Předpokládalo se, že se přehlídky zúčastní pět až sedm tisícovek vojáků, jakož i vojenská technika a letectvo. Vojáci měli pochodovat od Bílého domu ke Kapitolu.

Článek

Vojenská přehlídka, kterou si ve Washingtonu přál uspořádat prezident Donald Trump na Den veteránů 10. listopadu, se odkládá na příští rok. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na Pentagon.

„Ministerstvo obrany a Bílý dům plánovaly přehlídku k uctění památky amerických veteránů a 100. výročí ukončení první světové války. Zpočátku jsme počítali, že akci provedeme 10. listopadu 2018, ale nyní jsme se rozhodli posoudit možnosti v příštím roce,“ praví se v komuniké.

Předpokládalo se, že se přehlídky zúčastní pět až sedm tisícovek vojáků, jakož i vojenská technika a letectvo. Vojáci měli pochodovat od Bílého domu ke Kapitolu.

Trump již dříve dal najevo, že by si přál ve Washingtonu uspořádat velkou vojenskou přehlídku, podobnou té, kterou jako čestný host sledoval loni 14. července na pařížské třídě Champs-Élysées.

Bílý dům odhadoval, že by přehlídka mohla vyjít poplatníky na deset až 30 milionů dolarů, tedy až 678 milionů korun. Nakonec se ale odhad nákladů podle agentury AP vyšplhal na více než 90 milionů dolarů (více než dvě miliardy korun), tedy přehlídka by vyšla třikrát dráž, než si představoval Bílý dům.

Jde o politicky citlivou otázku od doby, kdy Pentagon po Trumpově schůzce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem zrušil plánované vojenské cvičení s Jižní Koreou. Podle Trumpa by manévry byly velmi drahé a také by provokovaly. Proti přehlídce se postavila také veteránská organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované