Hlavní obsah

Trumpův bývalý právník se přiznal ke lži

Trumpův bývalý právník se přiznal ke lži.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Youtube.com

 

Reklama

V rámci dohody s vyšetřovateli FBI bývalý právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen přiznal, že křivě svědčil před americkým Kongresem.

Článek

Někdejší osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen uzavřel se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem dohodu, ve které se přiznal, že Kongresu lhal o svých kontaktech s Rusy během prezidentské kampaně. S odvoláním na své zdroje o tom informovala zpravodajská televize ABC News. U soudu Cohen prohlásil, že lhal o Trumpově neuskutečněném realitním záměru v Rusku.

Cohen se nečekaně dostavil k newyorskému soudu, aby se formálně doznal k vině. Uvedl, že Kongresu v roce 2017 poskytl nepravdivé písemné svědectví a že tak učinil z oddanosti vůči Trumpovi a také kvůli tomu, aby jeho výpověď odpovídala prezidentově politickému kurzu. Podle AP v roce 2017 Cohen senátnímu výboru pro dohled nad tajnými službami lhal o plánu postavit v Moskvě mrakodrap Trump Tower.

Podle Trumpa chce právník nižší trest

Trumpova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Podle prezidenta Cohen zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi lže, aby získal mírnější trest. Takto americký prezident podle agentury Reuters odmítl dnešní Cohenovo přiznání, že v roce 2017 Kongresu lhal o Trumpově neuskutečněném realitním záměru v Moskvě.

Projekt se týkal výstavby mrakodrapu Trump Tower. Prezident dnes řekl, že si už nevybavuje, kdy od záměru ustoupil. Cohena pak označil za slabocha, který lže, aby dostal menší trest.

Již v srpnu se Cohen přiznal k porušení zákonů v osmi bodech, včetně porušení zákona o financování volební kampaně. To se týkalo jeho snahy zaplatit dvěma ženám za mlčení o jejich údajném románku s Trumpem. V září pak Cohenův právní zástupce Lanny Davis oznámil, že Muellerovi poskytl zásadní informace, a to i bez dohody. Právníkovo svědectví může ohrozit Trumpovo místo ve funkci, stejně jako funkce ostatních z Trumpova nejbližšího kruhu spolupracovníků, píše list The New York Times.

Mueller rozplétá kauzu ruského vlivu na americké prezidentské volby a ve svém pátrání se zaměřil na Trumpův tehdejší štáb. Trump spolupráci s Rusy popírá a tvrdí, že celé vyšetřování je jen „honem na čarodějnice“.

Reklama

Doporučované