Hlavní obsah

Trumpův bývalý stratég se dohodl s FBI a nejspíš se vyhne soudu

Steve Bannon se vyhne soudu, bývalý stratég Donalda Trumpa se dohodl s FBIVideo: AP

 

Reklama

Bývalý hlavní stratég Donalda Trumpa Steve Bannon uzavřel dohodu se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který prověřuje ruský zásah do amerických prezidentských voleb.

Článek

Steve Bannon, bývalý šéf krajně pravicového webu Breitbart News a také bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa, bude o svém působení v Bílém domě jednat přímo s vyšetřovateli. Tým Roberta Muellera, který prověřuje zásah ruských složek do americké prezidentské volby z roku 2016, tak Bannona vyslechne osobně. Tím se Trumpův bývalý stratég vyhne svědčení před velkou porotou.

Muellerův tým původně zajistil pro Bannona předvolání k soudu, aby ho donutil před porotou svědčit, nakonec však došlo mezi oběma stranami k dohodě. Svou roli v tomto případu hraje i osoba advokáta Williama Burcka, který zastupuje Bannona i další bývalé funkcionáře Bílého domu spojené s vyšetřováním FBI.

Na podobnou dohodu jako Steve Bannon už před časem přistoupil bývalý poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn. Ten je obviněn z falešných výpovědí o kontaktech s ruskými úředníky během Trumpovy kampaně. Flynn skončil ve své funkci jen několik týdnů po Trumpově inauguraci.

Agenti FBI už v souvislosti s Trumpovou prezidentskou kampaní obvinili několik lidí. Vyšetřování směřují i k osobám bývalého předsedy prezidentské kampaně Paula Manaforta a jeho zástupce Ricka Gatese. Oba muži se nezaregistrovali jako agenti při svém působení v ukrajinské vládě a čelí také obviněním z praní špinavých peněz.

Reklama

Doporučované