Hlavní obsah

Trumpův protiimigrační dekret neuspěl ani podruhé, postavila se mu Havaj

Havajský federální soud pozastavil Trumpův protiimigrační dekretVideo: Oliver Sálus

 

Reklama

Změny v původním lednovém dekretu neuznal federální soud na Havaji jako dostatečné, a tak rozhodl o pozastavení jeho účinnosti.

Článek

Protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa nezačne od čtvrtka platit, jak se původně očekávalo. Federální soud na Havaji ve středu rozhodl o pozastavení jeho účinnosti.

Podle soudce Derricka Watsona jsou provedené březnové změny v původním a poměrně radikálním lednovém Trumpově dekretu stále nedostačující. Watson vyhověl žalobě proti dekretu, kterou havajská prokuratura postavila na faktu, že velké množství obyvatel Havaje by nemohli navštěvovat jejich příbuzní, již často pocházejí ze šesti muslimských zemí, kterých se Trumpův dekret týká.

Stát Havaj rovněž argumentoval tím, že exekutivní nařízení by poškodilo turistický průmysl a zkomplikovalo nábor zahraničních studentů a pracovníků.

„Bezprecedentní přestřelek"

Prezident Trump s reakcí neotálel. Verdikt soudce označil za bezprecedentní soudní přestřelek, který Ameriku v očích ostatních oslabí. Trump je připraven se bránit a v případě nutnosti případ dovést až k Nejvyššímu soudu.

„A my ho vyhrajeme," uvedl.

Podporu vyjádřilo prezidentovi i americké ministerstvo spravedlnosti, které přislíbilo nařízení i v budoucnu hájit před soudem.

Nový dekret podepsal Trump 6. března a podle Bílého domu je nařízení přepracováno tak, aby plně respektovalo zákony Spojených států amerických. Na tři měsíce měl dekret pozastavit vydávání nových víz občanům muslimských států Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti.

Americká vláda už počátkem týdne soudce požádala, aby předběžné opatření blokující platnost prezidentského dekretu nevydával. Argumenty proti dekretu označila za „čirou spekulaci".

Proti dekretu se však ohradily i další americké státy.

Trump znovu upravuje pravidla pro imigranty, Irák dostane výjimku.Video: Anita Baselová

Reklama

Související témata:

Doporučované