Hlavní obsah

Trumpova druhá porážka. Protiimigrační dekret neplatí

Protiimigrační dekret neplatí ani podle odvolacího soudu. Trump to tak nenechá a půjde výš.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Lidé ze sedmi převážně muslimských zemí, kteří mají platná víza, dál mohou jezdit do Spojených států.

Článek

Trumpův imigrační dekret neplatí. Soud v San Francisku zamítl odvolání ministerstva spravedlnosti proti rozhodnutí soudu nižší instance, který pozastavil platnost kontroverzního nařízení prezidenta Donalda Trumpa.

Verdikt tak znamená, že občané Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, kteří mají platná víza, mohou cestovat do USA.

Trojice soudců odvolacího tribunálu v San Francisku se shodla jednomyslně. Čtvrteční odmítnutí prezidentova dekretu zdůvodnili potřebou chránit „všeobecný zájem" a předejít případné diskriminaci. Vláda podle nich také neprokázala, že pozdržení platnosti dekretu vážně ohrožuje bezpečnost Spojených států.

Prezident Donald Trump reagoval na verdikt odvolacího soudu potvrzením, že o své lednové rozhodnutí bude dál bojovat u soudu.

„Uvidíme se u soudu. Ve hře je bezpečnost našeho státu," napsal v reakci na verdikt ve čtvrtek místního času (dnes brzy ráno SEČ) v tweetu prezident Trump.

Podle agentury Reuters řekl novinářům, že vláda nakonec případ vyhraje a soudní verdikt odmítl jako "politický".

"Pane prezidente, právě jsme vás viděli u soudu a porazili vás," odvětil republikánovi Trumpovi demokratický guvernér státu Washington Jay Inslee. Jeho stát byl jedním z těch, které zažádaly soud v Seattlu o zablokování Trumpova kontroverzního nařízení.

Pozastavení vykonavatelnosti dekretu z 27. ledna také znamená, že USA budou prozatím přijímat uprchlíky. Trumpovo opatření mělo program na 120 dní zastavit.

Šéf Bílého domu trvá na tom, že jeho exekutivní příkaz je nezbytný pro národní bezpečnost. Soud v Seattlu, který uplatňování dekretu před týdnem pozastavil, prezident tvrdě zkritizoval.

Sally Yatesová nesouhlasila s Trumpovým protiimigračním dekretem, z funkce ministryně spravedlnosti musela odejít.Video: Oliver Sálus

Trump věří, že jeho rozhodnutí podporuje víc Američanů, než kolik jich proti němu protestuje. Již dříve řekl, že je proto odhodlán podstoupit boj a prosadit své nařízení skrz právní systém, protože to podle něj zemi prospěje.

Podle amerických právních expertů se tak žaloba proti Trumpovu dekretu postupně dostane až k nejvyššímu soudu Spojených států.

Trump na úterním setkání s představiteli Národního sdružení šerifů vyslovil údiv nad tím, že jeho vláda musí svádět soudní bitvu, aby prosadila imigrační zákaz, kterým chce zvýšit bezpečnost v zemi. Někteří lidé se špatnými úmysly mu údajně „chtějí odebrat značnou část pravomocí".

Donald Trump podepsal protiimigrační dekret krátce po svém nástupu do funkce prezidenta. Video shrnuje jeho první týden v Bílém domě.

Reklama

Doporučované