Hlavní obsah

Islámský stát zveřejnil video, na němž atentátník z Berlína vyzývá k dalším útokům

V Miláně zastřelili teroristu Amriho.

 

Reklama

Anis Amri, pachatel teroristického útoku v Berlíně, byl zabit v přestřelce v Sesto San Giovanni.

Článek

Nejhledanější muž Evropy, pravděpodobný pachatel teroristického útoku Anis Amri, je po smrti. Agentura Reuters oznámila, že byl zabit při přestřelce s policisty v Itálii. O smrti Amriho informoval i takzvaný Islámský stát.

Incident se odehrál ve městě Sesto San Giovanni poblíž lombardské metropole Milán. Došlo k němu ve tři ráno. Dva policisté požádali muže s batohem na zádech, kterého podezírali, že je obchodníkem s drogami, o doklady. Amri ale za výkřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!) místo dokladů vytáhl zbraň. Policisté ho poté zastřelili.

Italská média píší, že Amri střílel na policisty stejnou zbraní, jakou měl při útoku v Berlíně (a kterou nejspíš zastřelil polského řidiče kamionu). Jednoho policistu trefil do ramene, ten je mimo nebezpečí ohrožení života.

Anis Amri slíbil věrnost teroristickému hnutí Islámský stát (IS) a jeho vůdci abú Bakru Bagdádímu. Příslušné video zveřejnila agentura Amak, přes kterou islamisté komunikují.

Na zhruba tříminutovém záznamu Amri také vyzval k dalším útokům v Evropě, což má podle něj být odplata za křižácké bombardování muslimů.

Anise Amriho Italové identifikovali podle otisků prstů a dalších informací, které o něm dostali z Německa.

Nepotvrdily se tak informace z posledních hodin, že zraněný Anis Amri se skrývá v Německu. Podle italských médií se do města Sesto San Giovanni Amri dostal vlakem z Francie.

Tunisan Anis Amri do Německa v roce 2015 přišel právě z Itálie, kde pobýval od roku 2012. Podle italských médií byl v Itálii rovněž ve vězení.

První česká oběť teroru v Evropě. Žena z jihu Čech žijící v Berlíně zemřela pod koly kamionu

Česká obět v Berlíně

„Útočník z Berlína provedl nový útok proti italské policejní hlídce v Miláně a byl při přestřelce zabit," uvedla agentura Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají.

Německá policie pochybila

Německé úřady už zřejmě vědí, kde se Amri po útoku v Berlíně schovával. Ani tyto informace ale nejsou nejlepší vizitka pro rychlost fungování německé policie.

Berlínská televizní a rozhlasová stanice zveřejnila záběry, na kterých je vidět Anis Amri zhruba osm hodin po útoku. Vchází do budovy, kde dřív sídlila nechvalně známá berlínská mešita na Perleberger strasse. Ta patřila k hlavním centrům radikálního islámu v Německu.

Policie tam už v říjnu minulého roku provedla razie, téměř celé vedení islámského kulturního centra skončilo ve vězení za údajnou podporu Islámského státu a snahu propašovat do Iráku s Sýrie džihádisty a zbraně. Další razie měla přijít ve čtvrtek 22. prosince, údajně i za nasazení ohlušujících granátů. Zřejmě ale přišla příliš pozdě, což umožnilo Amrimu uniknout.

Bývalá mešita se nachází přímo naproti jedné z největších policejních stanic v Berlíně.

Amri se do Itálie dostal přes Francii vlakem, německé úřady na páteční tiskové konferenci po zabití Amriho v Itálii odmítly upřesnit, jak se mohl dostat ze země.

Podívejte se na první záběry, jak kamion vjíždí na vánoční trh:

Kamera zachytila vteřiny atentátu na berlínském tržišti.

Reklama

Související témata:

Doporučované