Hlavní obsah

Turci obvinili Francii ze zhoršení situace v Libyi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Francie svou podporou vojsk polního maršála Chalífy Haftara proti mezinárodně uznávané vládě porušuje rozhodnutí NATO i OSN a zhoršuje situaci v Libyi, uvedlo dnes turecké ministerstvo zahraničí.

Článek

Podle agentury Reuters se jedná o další vyhrocení války slov mezi dvěma spojenci v NATO, pro něž je Libye jen jedním ze sporných témat. Turecko dnes reagovalo na pondělní výzvu Paříže k jednání v rámci Aliance o jeho stále agresivnější“ roli.

Turecko, které v libyjském konfliktu stojí na straně vlády uznané OSN, získalo silnější postavení v Libyi tím, že pomohlo odrazit tažení východolibyjské armády polního maršála Chalífy Haftara na Tripolis.

„Podpora, kterou Francie poskytla pučistovi a pirátovi Haftarovi (…), zhoršila situaci v Libyi,“ uvedla v prohlášení turecká diplomacie. „Co by naopak mělo být příčinou obav, jsou temné vazby Francie. Je nepřijatelné, aby se takto choval spojenec v NATO.“

Paříž viní Ankaru zejména z porušování zbrojního embarga uvaleného na severoafrickou zemi. Podle pondělního vyjádření zástupce kanceláře francouzského prezidenta Emmanuela Macrona začíná být turecké vměšování v Libyi „velmi problematické“ a „stále agresivnější postoj (Ankary) je neakceptovatelný“.

„Turecko má být partnerem NATO, takže toto nemůže pokračovat,“ uvedl. Ministři obrany členských států Aliance mají jednat ve středu a ve čtvrtek.

Haftarovi poskytují otevřenou podporu Spojené arabské emiráty, Egypt a Rusko. Obvinění, že maršála politicky podporuje, Francie odmítá. V minulosti mu ale poskytla vojenskou pomoc na boj proti islamistickým milicím a podle Reuters se i vyhýbá kritice Haftarových spojenců, zatímco opakovaně kritizuje postup Turecka.

Vztahy Turecka a Francie jsou už nyní napjaté v souvislosti s konfliktem v Sýrii či těžbou ropy ve východním Středomoří. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento měsíc prohlásil, že ho francouzská podpora Haftara velmi znepokojuje.

Reklama

Doporučované