Hlavní obsah

Turecké referendum: Proti Erdoganovi hlasovali drtivě v Česku, Rusku nebo Spojených státech

Proti prezidentskému systému hlasovala většina Turků v ČR, Rusku, Spojených státech i velkých tureckých městech.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Hlavní turecká opozice žádá zrušení výsledků referenda, které potvrdilo posílení moci Erdogana. Ústavní změny prošly jen těsně.

Článek

Z Turecka bude prezidentská republika, odhlasovali si Turci v nedělním referendu. Výsledek mimo jiné znamená, že země přijde o premiéra, jehož funkce zanikne. Prezident také bude moci sám jmenovat ministry, zasahovat do soudních procesů, nebo vyhlašovat výjimečný stav.

Dosavadnímu prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi výsledek hlasování také dává možnost zůstat ve funkci až do roku 2029, pokud vyhraje dvoje příští volby.

Hlasování o ústavních změnách bylo těsné. Podle stále neoficiálních výsledků se pro vyslovilo 51,4 procenta voličů. Oficiální výsledky mají být oznámeny za zhruba 11 dnů. Rozdíl hlasů byl jen zhruba milion a čtyři sta tisíc ve prospěch posílení Erdoganových pravomocí.

Turci v Česku proti Erdoganovi

Do výsledku referenda silně promluvily i tři miliony Turků žijící mimo svou vlast. Většinově byly pro menšiny v Německu, Nizozemsku nebo Francii, tedy v zemích, kde turečtí politici před referendem agitovali za změnu ústavy.

Proti se naopak vyslovili Turci žijící v Rusku, Spojených státech nebo například v ČR. Českých Turků bylo proti, přepočítáno na procenta, nejvíce - celkem 87,5 procenta. Data zveřejnil web yenisafak.

Proti byli ale také voliči ve velkých tureckých městech, v Istanbulu a Ankaře a také v tureckém Kurdistánu. Volební účast v Turecku činila 84 procent.

Výsledky referenda zrušte, žádá opozice

Výsledek referenda ještě před sečtením všech hlasů uvítal prezident Erdogan i opoziční nacionalistická Strana národní akce (MHP).

Naopak hlavní opoziční strana - Lidová republikánská strana (CHP) - už oznámila, že bude žádat zrušení výsledků. Hlasování a sčítání hlasů podle ní provázely podvody.

Problémem jsou podle CHP neorazítkované hlasy, které v některých jiných volbách platné nebyly, v tomto referendu se je ale volební komise rozhodla uznat.

Místopředseda strany Bülent Tezcan řekl, že CHP je připravena podat stížnost u tureckého ústavního soudu, a pokud to bude třeba, obrátí se i na Evropský soud pro lidská práva. Podle další opoziční strany HDP jsou neplatných hlasů tři až čtyři procenta.

Šéf volební komise Sadi Güven novinářům v Ankaře řekl, že rozhodnutí o započítání neoznačených lístků sice bylo vydáno na poslední chvíli, ale ne poprvé. Vláda prý podobný krok schválila už v minulosti. Již v neděli tvrdil, že rozhodnutí padlo ještě před tím, než se hlasy začaly sčítat.

Na sociálních sítích začaly kolovat videozáznamy pochybného hlasování. Na jednom je vidět představitele obce vhazovat do urny několik lístků najednou, další video ukazuje označování lístků v autě, přičemž hlasování mimo volební místnost není povoleno.

Reklama

Doporučované