Hlavní obsah

Turecko a Ukrajina se shodly na vojenské spolupráci, zřejmě proti Rusku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Turecko a Ukrajina v pátek za přítomnosti prezidentů obou zemí v Istanbulu podepsaly dohody o vojenské spolupráci. Partnerství Ankary a Kyjeva je vnímáno jako snaha vyvážit nadvládu Ruska v černomořském regionu, píše agentura AP.

Článek

Šéf tureckého sdružení obranného průmyslu Ismail Demir a ukrajinský ministr obrany Andrij Taran podepsali dokument o „důvěře“ ohledně projektů obranného průmyslu. Taran se svým tureckým protějškem Halusim Akarem podepsali rámcovou vojenskou dohodu. Podrobnosti obou dokumentů země po jednání nezveřejnily.

„Turecko Ukrajinu vnímá jako klíčovou zemi pro nastolení stability, bezpečnosti, míru a prosperity v regionu,“ uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského dohody připravily půdu pro „nové příležitosti“. „Spolupráce v obranném průmyslu je významná pro vývoj našeho strategického partnerství a jsem rád, že jsme ji dnes posílili,“ dodal Zelenskyj.

Vztah Ankary a Moskvy v posledních týdnech poznamenal konflikt na kavkazském Náhorním Karabachu, píše AP. Zatímco Turecko v tomto sporu podporuje Ázerbájdžán, Rusko má vojenskou základnu v Arménii a se zemí také uzavřelo bezpečnostní pakt.

Erdogan v pátek zopakoval, že Turecko odmítá uznat ruskou anexi ukrajinského Krymského poloostrova. „Turecko nelegální anexi Krymu neuznalo a nikdy neuzná,“ připomněl prezident.

Reklama

Související témata:

Doporučované