Hlavní obsah

Turisté budou moci využívat novou autobusovou linku z Příbrami na okraj Brd

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pěší turisté a cyklisté budou moci využívat novou autobusovou linku z Příbrami na okraj Brd. Turistický autobus bude jezdit od června do září každý víkend a o svátcích.

Článek

První spoj turistické linky MHD 5B vyjede v sobotu 5. června v 8:05. Autobus bude vyjíždět ze Svaté Hory a projede Příbramí přes Březové Hory do Kozičína, Orlova a zpět na Svatou Horu. Jízdné bude nastaveno dle platného tarifu MHD Příbram a převoz jízdních kol bude zdarma.

Projekt turistického autobusu do Brd město obnovuje po třech letech. Díky tomuto spoji se zájemci budou moci pohodlně přemístit jak mezi příbramskými památkami, tak se v klidu během pár okamžiků dostat až na okraj Chráněné krajinné oblasti Brdy bez vlastního auta.

„Spoj, který jsme si pracovně nazvali Fabiánův expres, zajistí nejen převoz turistů, ale i cyklistů, kdy bude možné přepravit deset jízdních kol. Pro letošní sezonu je turistická linka MHD 5B nastavena tak, že pojedou čtyři spoje v dopoledních a následně čtyři zpáteční spoje v odpoledních hodinách. Zavedení turistické linky je dalším krokem ke zpřístupnění Brd a celé naší turistické oblasti,“ uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO).

Brdy se těší velké oblibě turistů, v době pandemie se návštěvnost ještě zvýšila. Tomu ale mnohde neodpovídají parkovací kapacity. Například parkoviště v Orlově, které je v majetku Vojenských lesů, bývá rychle zaplněné. Díky turistické lince by se situace s parkováním mohla zlepšit. Příbram také jedná s vlastníky pozemků v Orlově a Kozičíně o vytvoření nových parkovacích míst.

Špatné parkování v obcích kolem bývalého vojenského újezdu komplikuje život lesníkům i záchranářům, kteří potřebují do přírodní oblasti volný průjezd. Hlavní zátěž nesou lidé z obcí na okraji chráněné krajinné oblasti. Část turistů nerespektuje dopravní značení, silniční pravidla nebo nechává auta na trávě a na soukromých pozemcích.

Reklama

Doporučované