Hlavní obsah

Turisté nepřijeli. Nová čísla zdaleka nedosahují předpandemických hodnot

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Mezi dubnem a červnem se v Česku ubytovalo ve srovnání s loňskem o polovinu turistů více. I když je meziroční růst velký, oproti předpandemickému období dorazila zhruba třetina hostů.

Článek

Ve druhém čtvrtletí přibylo v Česku turistů. Oproti loňskému pandemickému období registrují hotely a další ubytovací zařízení o polovinu více hostů i přespání.

Jde o velký meziroční nárůst, ale v porovnání s předcovidovým obdobím nedosahuje počet turistů a přespání ani třetinových hodnot. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Ani nárůsty o desítky procent nejsou dostatečné k zotavení tohoto těžce zkoušeného odvětví naší ekonomiky.
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Díky nízké srovnávací základně vypadají výsledky cestovního ruchu za druhé čtvrtletí letošního roku velmi dobře. Počet hostů vykázal obří růst a i další ukazatele vypadají v meziročním srovnání fantasticky. Nicméně ve skutečnosti se cestovní ruch vzpamatovává z tak tvrdého knokautu, že ani nárůsty o desítky procent nejsou dostatečné k zotavení tohoto těžce zkoušeného odvětví naší ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se ve druhém čtvrtletí ubytovalo celkem 1,6 milionu hostů, což je meziročně o 51,3 procenta více. Strávili v nich 4,2 milionu nocí, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 56,1 procenta.

Návštěvnost se tím po pěti čtvrtletích dostala do kladných čísel.

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se od dubna do června meziročně zvýšil ve všech krajích. Nejvíce v Praze, a to o 90 procent, a Karlovarském kraji, kde byl nárůst o 72 procent.

Nejvíce hostů přijelo ve druhém čtvrtletí z Německa, statistici hlásí 57 000 příjezdů. Oproti minulému roku se jejich počet zvýšil o 14,5 procenta. Za německými turisty se v počtu příjezdů umístili slovenští cestovatelé. Poláci obsadili na pomyslném žebříčku návštěvnosti třetí příčku.

Reklama

Doporučované