Hlavní obsah

Trump to nevzdal, trvá na zákazu pro muslimy. Tuhle bitvu vyhrajeme, vzkazuje

Nový příkaz upravující imigraci by Trump mohl vydat už v pondělí nebo v úterý.

 

Reklama

Po prvním dekretu, který zastavily soudy, slibuje americký prezident vydání nového příkazu, jenž dočasně zakazuje vstup cizinců ze sedmi zemí do USA.

Článek

Donald Trump sice neuspěl u amerických soudů s dekretem, který dočasně zakazuje vstup cizinců sedmi muslimských zemí do USA, ale stále je připraven dosáhnout svého.

Na palubě prezidentského letounu Air Force One uvedl, že by se nový příkaz příliš nelišil od původního. Prezident věří, že v právním sporu ohledně vydaného nařízení zvítězí.

„Naneštěstí to vyžaduje určitý čas. Tuto bitvu vyhrajeme. Máme však také řadu jiných možností, včetně vydání zcela nového příkazu," řekl.

Upozornil, že nový příkaz by mohl vydat už v pondělí nebo v úterý příštího týdne.

„Mohlo by to tak být. Z bezpečnostních důvodů musíme spěchat, takže by to tak mohlo být." K otázce, jaký bude obsah nového příkazu, sdělil: „Nová bezpečnostní opatření."

Trump ve čtvrtek u odvolacího soudu v San Francisku utrpěl porážku, neboť tříčlenný senát odmítl obnovit platnost dekretu, který dříve pozastavil federální soud.

Nyní může do 14 dnů vyzvat odvolací soud, aby znovu přehodnotil čtvrteční verdikt, případně má možnost obrátit se s naléhavou žádostí na Nejvyšší soud.

Jak upozorňují americké sdělovací prostředky, i když Trump tvrdí, že právní boj vyhraje, to, zda chce spor vést k Nejvyššímu soudu, není zřejmé. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj z Bílého domu napsala, že se prezident rozhodl k Nejvyššímu soudu nejít. „Nepůjdeme s dočasným zadržovacím nařízením k Nejvyššímu soudu, ale zjišťujeme všechny možnosti soudního systému," sdělil zdroj agentury.

Reklama

Doporučované