Hlavní obsah

Tvrdý brexit by Češi poznali hned. Za volání a data z Británie by nejspíš opět začali platit

Jak to bude s roamingem ve Velké Británii po brexitu?Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brexit bez dohody by měl za následek odchod Velké Británie z Evropské unie i Evropského hospodářského prostoru. Na ostrovech by tudíž přestalo platit nařízení zakazující účtování roamingových poplatků koncovým zákazníkům.

Článek

Plánovaný odchod Spojeného království z Evropské unie přináší i jeden zdánlivě malý, ale zato dost konkrétní dopad na českého spotřebitele.

Už téměř dva roky jsou Češi zvyklí v zemích unie a Evropského hospodářského společenství (tedy dosud i v Británii) neplatit poplatky za roamingové služby. Jinými slovy: volat, posílat SMS a spotřebovávat mobilní data za stejnou cenu jako doma.

Pokud nebude narychlo uzavřena žádná zvláštní dohoda ošetřující tuto problematiku, tedy pokud dojde k tzv. tvrdému brexitu, Češi a všichni ostatní občané Unie o bezplatný roaming z Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska přijdou. Zkrátka na tomto území přestane platit nařízení 531/2012 zavádějící roaming zdarma.

„V případě, že se Británíe ocitne mimo Evropskou unii a Evropské hospodářské společenství, nebudou se na ni vztahovat předpisy Evropské unie pro regulovaný roaming. V takovém případě si mohou operátoři stanovovat podmínky roamingu podle svého vlastního uvážení,“ vysvětluje mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Jak to vypadá, když operátorům „Brusel nediktuje“ ceny roamingových poplatků, je dobře vidět na případu Švýcarska. Tedy země, která je obklopena státy s roamingem zdarma, ale na něj samotné se politika Roam Like At Home nevztahuje.

Za minutu odchozího hovoru ze Švýcarska zaplatí zákazníci českých operátorů od 30 do 42 korun. Ještě větší šok při pohledu na účet může potkat ty, kteří by v alpské zemi používali mobilní internet. Za jeden megabajt jim totiž Vodafone naúčtuje 7,70 Kč, T-Mobile 75 Kč a O2 dokonce 240 Kč. To není překlep: opravdu 240 korun za jeden přenesený megabajt.

Jen pro připomenutí: vedle v Německu, Rakousku, Francii, Itálii i malinkém Lichtenštejnsku neplatí čeští zákazníci za data ani volání nic navíc.

Operátoři samotní se zatím k různým variantám pobrexitové situace vyjadřovat nechtějí. „Protože zatím brexit nenastal a ani nejsou známy podmínky odchodu, je nyní předčasné ohledně podmínek roamingu spekulovat,“ říká mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

„Situaci kolem brexitu sledujeme a v případě, že bychom v budoucnu měnili podmínky používání služeb ve Spojeném království, budeme zákazníky včas informovat,“ uvádí mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec.

Reklama

Doporučované