Hlavní obsah

Twitter bojuje proti terorismu, odstranil 270 tisíc účtů s extremistickým obsahem

Reklama

Twitter oznámil, že zablokoval na 270 tisíc účtů - kvůli extremistickému obsahu. Dané číslo pokrývá pozastavené účty z důvodu podpory terorismu za období červenec až prosinec roku 2017.

Článek

Sociální síť Twitter zrušila v druhé polovině minulého roku více než 270 tisíc uživatelských účtů po celém světě kvůli podporování terorismu. Podle webu deníku The Guardian to společnost uvedla v nové zprávě.

Twitter trvale pozastavil dané účty za jejich „extremistický obsah” v období mezi červencem a prosincem roku 2017, kdy jejich počet ale už podruhé v řadě klesl. Podle sociální sítě je to výsledek „několika let tvrdé práce, které dělají Twitter nežádoucím místem pro ty, již se snaží propagovat teroristické myšlenky”.

Nick Pickles, šéf veřejné politiky Twitteru, v Británii řekl, že většinu těchto účtů firma vypátrala díky technologii společnosti. „Pouze 0,2 procenta účtů, které jsme pozastavili v roce 2017, byly nahlášeny policií,” řekl Pickles.

Téměř 75 % účtů bylo pozastaveno ještě před uveřejněním prvního příspěvku a 93 % nevyhovujících účtů technici nalezli jen díky nastavení a nástrojům sítě, uvádí podle The Guardian oficiální zpráva Twitteru. Sociální síť také užívá americký i evropský list teroristických organizací nebo výzkumy akademiků a odborníků, kteří jim pomáhají identifikovat uživatele podezřelé z terorismu.

V posledních šesti měsících byly z Twitteru odstraněny také účty s vulgárním nebo nevhodným obsahem vysoce postavených pravicových aktivistů ve Velké Británii a USA. Týkalo se to například účtů politické strany Britain First nebo britského aktivisty Tommyho Robinsona. Tento krok pak vyvolal obvinění z cenzury ze strany jejich podporovatelů.

Pickles také prohlásil, že Twitter nyní spolupracuje s dalšími velkými technologickými společnostmi v rámci globálního internetového fóra pro boj proti terorismu, kdy chtějí společně provést změny po celém internetu. Podle něj bylo od roku 2015 zrušeno přes 1,2 milionu účtů, které porušovaly pravidla sítě s nevhodným obsahem.

„Pozitivní výsledky nás povzbuzují k další práci. Budeme hledat nové a inovativní cesty, jak se i nadále zlepšovat,” prohlásil Pickles.

Reklama

Doporučované