Hlavní obsah

Tylovo divadlo v Plzni uvede v premiéře komedii Dortel

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

O vlastenectví, manipulaci či šíření dezinformací pojednává komedie Dortel s podtitulem Jak se vaří národ, kterou v sobotu uvede v premiéře Divadlo J. K. Tyla v Plzni.

Článek

Hru dramatika Kryštofa Pavelky a režiséra Adama Skaly, která v prostředí kuchařských soutěží zkoumá, jak se vaří nacionalismus, mělo divadlo hrát na jaře. Kvůli koronaviru se ale divadla zavřela a premiéra na Malé scéně byla přeložena na 26. září, řekla dnes ČTK mluvčí divadla Martina Drbušková.

Autor hry, dramatik Kryštof Pavelka, chtěl realizovat divadelní kuchařskou show už dříve. „Propojit tento nápad s vařením české národní identity i s pohnutou historií Plzně byl pak už jen další logický krok,“ řekl autor. Vedle hlavního tématu vlastenectví je podle něj Dortel hrou o zmatení pojmů a manipulaci, která toto zmatení využívá. „Žijeme v hypermedializované, datově nasycené době a zdálo by se, že každý si během pár vteřin může opatřit relevantní a podložené informace o světě kolem. Opak je pravdou. Šíří se neuvěřitelné bludy, často o neoddiskutovatelných a prokazatelných skutečnostech,“ poznamenal autor.

Název Dortel spojuje cukrářský výrobek a zároveň jméno hudební skupiny Ortel. I když se ve hře objeví postava inspirovaná frontmanem Ortelu Tomášem Hnídkem, podle dramatika Pavelky se hra Hnídkovým životem nebo dílem nezabývá. „Ta inspirace je spíše volná a slouží především k dokreslení určitého typu přemýšlení a vidění světa,“ řekl. Dramaturg Zdeněk Janál doplnil, že Dortel není životopisnou hrou, ale řadu odkazů na Tomáše Ortela i jeho fanoušky s sebou nese. „Předpokládám, že i naše inscenace může k různým debatám vybízet, a proto po vybraných reprízách uskutečníme setkání publika s tvůrčím týmem. K rozhovorům přizveme také znalce diskutovaných témat,“ dodal Janál.

V rolích soutěžících, kteří se budou ucházet o diváckou přízeň a zároveň hledat ten pravý recept na vlastenectví, se představí Vladimír Pokorný a Martin Zahálka mladší. Moderátorem kuchařské show bude Libor Stach. V dalších rolích se objeví Jan Maléř, Kamila Šmejkalová či Pavel Pavlovský, pro jehož postavu starce byl inspirací autorův dědeček, který v Plzni zažil osvobození Američany v roce 1945 i povstání dělníků ze Škodovky v roce 1953. „Takže dost z toho, co stařec říká, jsou vlastně vzpomínky mého dědy, byť pochopitelně upravené pro potřeby textu. Stařec v Dortelu reprezentuje historickou paměť a kontinuitu příběhu. Připomínku, že jsou pořád ještě mezi námi lidé, kteří u toho byli a vědí, jak to bylo, ať už si na internetu či jinde vyřvává kdo chce, co chce,“ dodal Pavelka.

Reklama

Doporučované