Hlavní obsah

Tým doktora Zacharova hlídá oběti metanolové aféry. Má překvapivé výsledky

Večerní zprávy, čtvrtek 31. 8. 2017.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Pět let poté, co 48 lidí zemřelo po požití pančovaného alkoholu. Zdravotní stav těch, co přežili, sleduje zvláštní lékařský tým.

Článek

3. září 2012 zabila v Česku smrtelná várka alkoholu smíchaného s jedovatým metanolem prvního z celkem 48 lidí. V následujících dnech, týdnech a měsících pak pančovaný alkohol způsobil dalším skoro 150 lidem vážné a mnohdy život ohrožující potíže.

Po pěti letech od vypuknutí takzvané metanolové aféry lékaři říkají, že se stav většiny přeživších zlepšil a dnes žijí zcela normální život.

Tento závěr je podložen výsledky, k nimž dospěl speciální tým, který celých pět let sleduje vzorek padesáti lidí otrávených metanolem.

Kontrola je každý rok

Zatímco lehce a středně postižení se většinou těší lepšímu zdraví, stav těch, kteří po požití pančovaného alkoholu přišli o zrak - a lékaři takových případů sledují patnáct - se však ani po pěti letech nezměnil.

„Námi naměřené parametry zrakových funkcí se u většiny pacientů po roce a půl od otravy vrátily k normálním hodnotám,“ potvrzuje šéf speciálního výzkumného týmu Sergej Zacharov z Kliniky pracovního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jeho tým padesátku otrávených celých pět let sleduje, zve je na pravidelné prohlídky a v jejich sledování bude pokračovat i v následujících letech.

Pacienti nejdříve chodili na kontroly každý rok, nyní si je lékaři zvou ve dvouletých intervalech. Kromě zraku zkoumají například i případné poškození mozku.

„U těžce postižených pacientů jsme ale žádné zlepšení zrakových funkcí nezaznamenali. Naopak, u některých se situace ještě zhoršila,“ říká Zacharov.

Přišel o dceru, ztratil zrak

Mezi nejhůře postižené pacienty patří i Milan, jehož reportér Seznamu našel v Komorní Lhotce u Třince. V roce 2012 mu bylo jednašedesát let.

Před pěti lety vypil se svou osmadvacetiletou dcerou Andreou několik skleniček. Bohužel i jejich lahev obsahovala jedovatý metanol.

Andrea po otravě zemřela, Milan oslepl.

V domě s Milanem nyní žije syn zemřelé dcery. Tehdy mu bylo osm let. Rodina sice návštěvu novinářů přijala, ale na vše se pokouší zapomenout a s médii už nechce komunikovat.

Kvůli metanolové aféře vyhlásil stát na podzim 2012 na dva týdny absolutní zákaz prodeje tvrdého alkoholu. Začalo dlouhé vyšetřování, policie postupně obvinila přes sedmdesát lidí.

Dva hlavní viníky, kteří stáli za smícháním smrtelné várky alkoholu s metanolem, poslal soud do vězení na doživotí. Několik dalších obviněných dostalo až patnáctileté tresty.

Reklama

Doporučované