Hlavní obsah

U amerického města Seattle se zřítil vlak z mostu na dálnici, na místě je nejméně šest mrtvých

U města Seattle vykolejil vlak a zřítil se z mostu na dálniciVideo: AP

 

Reklama

Vlak jedoucí rychlostí 130 kilometrů za hodinu vykolejil u amerického města Seattle. Část soupravy spadla na dálnici, kde přerušila dopravu. Z místa je hlášeno mnoho zraněných a nejméně šest mrtvých.

Článek

Nedaleko Seattlu na západě Spojených států v pondělí při první cestě na nové trati vykolejil expresní vlak, část soupravy se pak z železničního mostu zřítila na dálnici. Neštěstí si podle informací agentury AP vyžádalo nejméně šest mrtvých. Podle sdělení čtyř okolních nemocnic bylo hospitalizováno asi 50 lidí, stav dvou z nich je kritický a dalších 11 osob je ve vážném stavu. Předběžné vyšetřování podle AP ukazuje, že vlak zřejmě narazil do překážky na trati.

Nehoda se stala ve státě Washington u města DuPont, které leží asi 60 kilometrů jižně od Seattlu. Z nově zveřejněných fotografií je patrné, že se na dálnici I-5 zřítilo několik vagonů, nejméně jeden z nich dopadl na střechu, další dva vozy z mostu zůstaly viset střechou nahoru.

Podle webu transitdocs.com jel vlak společnosti Amtrak před vykolejením rychlostí asi 130 kilometrů za hodinu, maximální povolená rychlost na nové trati je přitom 127 kilometrů za hodinu. Nehoda se stala na úseku, který prošel modernizací s cílem zrychlit spojení ze Seattlu směrem na jih. Starosta blízkého města Lakewood Don Anderson již dříve varoval před možnou smrtelnou havárií, předpovídal však, že vlak narazí do chodce či auta.

„Několik vozů na I-5 narazilo do vykolejených vagonů Amtraku. Vícero motoristů utrpělo zranění, z aut ale žádní mrtví hlášeni nejsou,“ uvedl úřad místního šerifa.

Společnost Amtrak na Twitteru oznámila, že v soupravě cestovalo asi 78 pasažérů a pět členů posádky. Pro příbuzné cestujících byla zřízena zvláštní telefonní linka. Vlak podle Amtraku jel na trase ze Seattlu do Portlandu ve státě Oregon.

V pondělí bylo také poprvé pro cestující otevřeno nové nádraží ve městě Tacoma, které je součástí projektu nového železničního spojení. Právě v úseku mezi DuPontem a Tacomou se nehoda stala.

Prezident Donald Trump k nehodě uvedl, že se jen ukazuje nutnost investic do americké infrastruktury, jak to navrhuje. „Sedm bilionů dolarů bylo utraceno na Blízkém východě, zatímco naše silnice, mosty, železnice (a další) se rozpadají! Ale už ne dlouho!“ uvedl s tím, že již brzy představí plán rozvoje infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Doporučované