Hlavní obsah

Stovky lidí stojí u běloruských věznic. Chtějí pomoci blízkým

Svět bez obalu: Bělorusové stojí s balíčky pro své blízké fronty před vězením v Minsku.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Běloruská policie zadržela po posledních protivládních protestech dohromady více než 300 lidí. Tamní věznice jsou už přeplněné.

Článek

Každý týden se tvoří před minským vězením dlouhé fronty. Rodiny tam přinášejí svým blízkým balíčky s jídlem. V Bělorusku bylo od začátku protestů proti prezidentu Lukašenkovi uvězněno už okolo 19 000 lidí a tisícovky jich byly zbity.

Jedním z vězněných je i syn Tatsjany, stojí ve frontě jako 115. Policie jejího syna zadržela, když se zúčastnil jedné z demonstrací.

„Jak se můžete cítit, když je vaše dítě ve vězení a vy nevíte, jestli ho tam mlátí, nebo co jiného mu tam mohou udělat,“ říká Tatsjana reportérům Rádia Svobodná Evropa.

Další, kdo čeká ve frontě, je Janina, která přinesla balíček pro svého bratra.

„Donesla jsem ložní prádlo, ponožky, teplé oblečení, trička, kartáčky na zuby, mýdlo, zubní pastu, nějaké ořechy a další jídlo, které se nezkazí,“ ukazuje tašku Janina a pokračuje.

„Mám teď velké obavy. Bojím se, že ho převezou nebo už převezli do věznice v Žodzinu. Tam ho umístili nejdřív a myslela jsem, že si ho tam i nechají. Ale pak ho přestěhovali do Okrestiny.“

První lidé přicházejí k věznicím už před úsvitem. Okolo desáté hodiny tu čeká už asi 200 lidí. Během dne přivážejí auta – jako důkaz narůstajících státních represí vůči protestujícím – další vězně.

Podle ochránců lidských práv bylo také mnoho lidí během protestů zraněno a nejméně čtyři demonstranti byli zabiti.

Tisíce Bělorusů se 20. listopadu před kostelem Kristova vzkříšení na předměstí Minsku zúčastnily pohřbu aktivisty Ramana Bandarenka, který zemřel poté, co ho zbili maskovaní muži, podle opozice patrně členové bezpečnostních složek.

Vládní úřady ale tvrdí, že byl Bandarenko opilý a policie se ho snažila jen uklidnit. Truchlící a představitelé běloruské opozice jsou ale přesvědčeni, že se stal obětí policejního zásahu proti jedné z demonstrací, které následovaly po sporných prezidentských volbách.

„Je to pro mě trýznivé, protože ten chlapec byl ve stejném věku jako můj syn. Není fér, že naše děti umírají jen kvůli své snaze být upřímné,“ říká jedna z účastnic pohřbu.

„Je mi kvůli tomu chlapci velmi smutno. Mohl jsem to být já. Dnes jsem tu viděl všechny ty lidi a došlo mi, že jeden muž dokázal mnohem víc než všichni politici dohromady,“ dodává další z truchlících.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované