Hlavní obsah

Ministr Blatný odvolal náměstkyni, která se nechala přednostně očkovat

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Alena Šteflová končí jako náměstkyně ministra.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) se rozloučí se svou náměstkyní Alenou Šteflovou. Ta se nechala přednostně očkovat proti covidu-19 a pro vakcínu přivedla do Státního zdravotního ústavu i svého manžela.

Článek

Kvůli aféře s přednostním očkováním ve Státním zdravotním ústavu přišla o místo další vysoce postavená úřednice.

Na pozici náměstkyně ministra zdravotnictví končí po více než třech letech Alena Šteflová, kterou na toto místo dosadil bývalý ministr Adam Vojtěch (za hnutí ANO).

Odvolání své náměstkyně oznámil Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Jan Blatný, který už v pátek věc kritizoval. Později tuto informaci potvrdil i novinářům.

„Paní náměstkyně byla k dnešnímu dni ze své funkce odvolána a důvodem je, že nebyla dodržena platná opatření. Myslím si, že je máme dodržovat všichni. Jestliže je někdo veřejně činný, tak tím spíše,“ uvedl Blatný.

„Je to jasný signál i všem ostatním, že Ministerstvo zdravotnictví ctí to, co samo doporučuje a nařizuje. Věříme, že to bude bráno jako příklad pro všechny, aby byla prioritně vakcína určena pro seniory a zdravotníky,“ doplnil s tím, že by druhou dávku přesto měla Šteflová dostat, aby nebyla vakcína znehodnocena.

Jak minulý týden sama Šteflová potvrdila pro Seznam Zprávy, nechala se očkovat proti koronaviru společně se svým manželem.

Náměstkyně Šteflová vysvětlovala přednostní očkování tím, že jí bylo nabídnuto, když se před několika dny nechala ve Státním zdravotním ústavu otestovat na koronavirus.

„Vzhledem ke svým častým rizikovým pracovním kontaktům jsem i s manželem využila možnosti nechat se naočkovat zbytkovou vakcínou,“ uvedla Šteflová na dotaz Seznam Zpráv.

V posledních dnech byla Alena Šteflová v karanténě. Měla pozitivní test na covid-19, shodou okolností zhruba v době, kdy podstoupila očkování.

Kvůli aféře s očkováním přišel už minulý týden o místo ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

Ten se rozhodl rezignovat poté, co Seznam Zprávy popsaly, že v ústavu byli nedostatkovou vakcínou proti koronaviru naočkováni úředníci a jejich rodinní příslušníci.

V řadě případů šlo přitom o pracovníky, kteří určitě nepatří mezi skupiny obyvatel, jež vládou proklamovaná strategie pro očkování preferuje. Jak Seznam Zprávy napsaly, pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale mezi zhruba 450 pracovníky ústavu je skutečných lékařů jenom několik desítek.

Jinak jde většinou o lékařské pracovníky, hygieniky, výzkumníky nebo úředníky, kteří s pacienty přicházejí do styku ojediněle. Vakcína se dostala například i na vedoucího odboru informatiky.

Minulý týden navíc skončil také ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián. Ten řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že si nechal vytvořit takzvané „depo“. V něm bylo zhruba 200 příbuzných a známých zaměstnanců nemocnice. Zhruba třicet z nich bylo naočkováno předem.

Reklama

Doporučované