Hlavní obsah

U damašského letiště explodovaly sklady paliva, za náletem by mohl stát Izrael

U Damašku explodovaly sklady paliva. Ozvěny výbuchů byly slyšet až v hlavním městě.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Izrael sice nálet na sklady u mezinárodního letiště nepotvrdil, vyhrazuje si ale právo v Sýrii v případě potřeby zasáhnout.

Článek

Poblíž mezinárodního letiště v Damašku vybuchly sklady. Exploze, které měly zničit zásobníky s palivem, způsobily požár. Zatím nejsou informace o obětech ani raněných.

„Výbuch byl obrovský a byl slyšet až v Damašku,” řekl podle BBC Rami Abdul Rahman, ředitel Syrské organizace pro lidská práva v Londýně.

Podle televize libanonského Hizballáhu, který v syrském konfliktu bojuje na straně syrské vlády, zaútočilo na letiště izraelské letectvo. Ministr zpravodajských služeb Izraele Jisrael Kac přímo nepotvrdil, že nálet provedl židovský stát. Izrael si ale podle něj vyhrazuje právo v případě potřeby v oblasti intervenovat.

„Mohu potvrdit, že ten incident v Sýrii je naprosto v souladu s izraelskou politikou bránit pašování moderních zbraní z Íránu k Hizballáhu přes Sýrii,” řekl Kac.

Video: Na začátku dubna bombardovaly syrskou leteckou základnu USA v reakci na chemický útok v Chán Šajchúnu.

Agentura Reuters napsala s odvoláním na zdroje z bezpečnostních služeb, že ve skladech bylo velké množství íránských zbraní, které hlavní spojenec syrského prezidenta Bašára Asada přepravuje pravidelně letecky do země.

Zasažené letiště leží asi 25 kilometrů jihovýchodně od syrského hlavního města. Izrael se do války v Sýrii nezapojuje s výjimkou úderů na zbrojní konvoje Hizballáhu. Židovský stát chce tak zabránit organizaci dozbrojovat své oddíly v Libanonu íránskými zbraněmi.

Reklama

Doporučované