Hlavní obsah

Indonéské letadlo s desítkami cestujících se zřejmě zřítilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: M Radzi Desa/ Wikimedia Commons

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Let SJ182 indonéské společnosti Sriwijaya Air ztratil kontakt s indonéskými leteckými úřady. Došlo k tomu krátce po startu z hlavního města Jakarty.

Článek

O přerušení komunikace Boeingu 737-500 indonéské společnosti Sriwijaya Air informovala agentura Bloomberg s odvoláním na indonéské pátrací a záchranné agentury.

Podle televize Metro TV, kterou cituje agentura DPA, bylo na palubě 56 lidí včetně sedmi dětí a šest členů posádky. Letadlo vzlétlo z mezinárodního a pro region významného letiště Soekarno-Hatta v Jakartě na ostrově Jáva. Mířilo do Pontianaku, hlavního města provincie Západní Kalimantan na ostrově Borneo.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na Twitteru napsal, že na palubě stroje nebyl žádný občan České republiky a patrně ani jiného unijního státu.

Společnost Flight Radar 24, která trasuje dopravní letadla po celém světě, na Twitteru uvedla, že letadlo čtyři minuty po startu ztratilo v jedné minutě 3000 výškových metrů. Společnost také uvedla, že pohřešovaný letoun byl 26 let starý.

Podle mluvčí ministerstva dopravy Adity Irawatiové se letadlo s řídicí věží naposledy spojilo ve 14:40 hodin místního času (08:00 SEČ). Úřady okamžitě zahájily pátrací akci, uvádí agentura Bloomberg.

„V tomto okamžiku věc vyšetřujeme a koordinujeme s pátrací a záchrannou agenturou Basarnas a orgánem pro bezpečnost dopravy KNKT. Další informace zveřejníme, jakmile budeme vědět více,“ dodala mluvčí ministerstva dopravy Adita Irawatiová.

Místní média vysílala záběry drobných úlomků a trosek vylovených z vody, které měly pocházet z letu SJ182. Zprávu podle Reuters potvrdil i Agus Haryono, úředník indonéské záchranné agentury Basarnas, bez upřesnění, zda jde skutečně o trosky letounu. Podle CNNIndonesia.com byly v místech, kde se letadlo ztratilo, nalezeny kabely, kousek džínů a kusy nespecifikovaných kovů.

Nízkonákladová letecká společnost Sriwijaya Air je třetím největším indonéským dopravcem, uvádí CNN. Za měsíc přepraví až 950 000 cestujících do 53 indonéských destinací, uvádí web společnosti. V červnu 2018 byla odstraněna ze seznamu leteckých dopravců zakázaných v Evropské unii.

Dopravní neštěstí včetně leteckých jsou v Indonésii poměrně častá. Na vině je podle BBC přeplněnost spojů, stárnoucí infrastruktura a nedostatečné bezpečnostní normy. V Indonésii se v říjnu 2019 zřítil do Jávského moře letoun Boeing 737 MAX indonéské letecké společnosti Lion Air. Na palubě stroje, který také odletěl z Jakarty, tehdy zahynulo 189 lidí. O pět měsíců později se zřítil další Boeing 737 MAX, který patřil společnosti Ethiopian Airlines. Boeing v reakci na obě nehody odstavil tento model na celém světě z provozu.

Zprávu průběžně aktualizujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované