Hlavní obsah

U Mohyly míru bude nová autobusová zastávka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

U památníku Mohyla míru, který připomíná oběti bitvy u Slavkova, bude nová autobusová zastávka a parkovací stání pro zájezdové autobusy.

Článek

„Návštěvníci jsou při svém zájmu navštívit tuto kulturní památku doposud vázáni buď na vlastní dopravní prostředky nebo na hromadnou dopravu, která však nezajíždí přímo do areálu památníku, ale končí v cca 1,5 kilometru vzdálené zastávce Prace - náves,“ uvedl radní pro dopravu Petr Hýbler. Ze zastávky pak museli lidé po krajnici silnice do kopce.

Nová zastávka by měla vzniknout ještě letos, přijde na 730.000 korun. Kromě zastávky se skleněným přístřeškem přibude i chodník na nástupiště zastávky a parkovací stání pro zájezdové autobusy.

„Dojde také k úpravě svislého dopravního značení a k odstranění dřevin na vnitřní straně směrového oblouku silnice III/4176, aby byl zajištěn dostatečný výhled pro výjezd autobusů z památníku,“ dodal Hýbler.

Památník Mohyla míru vznikl na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova z 2. prosince 1805 jako naplnění myšlenky učinit z centra někdejšího bojiště pietní „místo světla“, memento válek. Je dominantou i přirozeným středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště.

Reklama

Doporučované