Hlavní obsah

U plotu nejstarší české zoologické zahrady uhynula labuť s ptačí chřipkou

Labuť nakažená ptačí chřipkou uhynula nedaleko liberecké zoo.

 

Reklama

Kontroly ptactva probíhají i nadále standardně, uvedl zoolog liberecké zahrady Jan Hanel.

Článek

Ptačí chřipka, kvůli níž už byly v Česku v posledních týdnech utraceny tisíce kusů drůbeže z domácích i komerčních chovů, se ještě více přiblížila i k zoologickým zahradám.

U plotu liberecké zoo, která je vůbec nejstarší na území někdejšího Československa, našli veterináři v pátek v podvečer tělo uhynulé labutě, u níž později diagnostikovali ptačí chřipku.

Je to poprvé, kdy se nemoc u ptáků v českých zoo objevila. Podle hlavního zoologa jde o největší potenciální ohrožení ptačí chřipkou, jaké kdy liberecká zoo zažila.

„Labuť byla umístěna spolu s dalšími osmi ptáky - labutěmi a husami - v uzavřené izolaci mimo areál zoologické zahrady," uvedl za Státní veterinární správu Petr Majer, podle něhož byli také zbývající ptáci podle veterinárních pravidel utraceni.

Pracovníci zoo a veterináři zpřísnili dohled nad zdravotním stavem ostatních ptačích svěřenců ze zahrady. Už před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné. Venku ve voliérách zůstávají jen dravci, sovy a bažanti.

Jinak ale říkají, že se opatření chodu zoo nebo návštěvníků téměř nedotknou.

Liberecký zoolog: Kontroly jako předtím

Podle zástupců liberecké zoo, která se v chovu ptáků specializuje především na dravce, se ani pro ošetřovatele a zoology po posledním případu, byť se přímo dotkl zahrady, v zásadě nic nemění.

„Sledujeme zdravotní stav a ostatní projevy chovaných ptáků a na základě toho zjišťujeme nejen to, zda začínají hnízdit, ale také to, zda nemají nějaké zdravotní problémy," uvedl zoolog Jan Hanel, jenž má na starost ptactvo.

Reklama

Doporučované