Hlavní obsah

U příležitosti devadesátin Jiřího Suchého vyjde kolekce devíti her Semaforu

Foto: Seznam.cz

Jiří Suchý.

Reklama

U příležitosti devadesátin Jiřího Suchého vyjde 24. září kolekce patnácti CD obsahující devět her divadla Semafor, jejichž autory jsou Jiří Suchý a Jiří Šlitr.

Článek

„Sbírka nazvaná Ďáblova dobře placená procházka z Vinohrad navazuje na předchozí vydání devíti her Suchého a Šlitra z let 1959 až 1964 a představuje završení společné tvorby obou autorů. Nahrávky pocházejí z let 1965 až 1970,“ za vydavatelství Supraphon informoval Vladan Drvota.

„Na scéně tohoto divadélka se vystřídaly takřka všechny tehdejší významné pěvecké a herecké hvězdy, oba autoři pro ně složili stovky písní a výstupů. Mnohé hry jsou nyní k dispozici v plné délce vůbec poprvé. Těžiště tvoří unikátní záznamy z archivu divadla Semafor, doplněné nahrávkami z archivu Supraphonu,“ uvedla producentka vydavatelství Supraphon Naďa Dvorská.

Komplet obsahuje hry Dobře placená procházka, Zavinil to bubínek, Zuzana je všude jako doma, Benefice, Ďábel z Vinohrad, Tak co, pane barone, Poslední štace, Jonáš a dr. Matrace a Revizor v šantánu s bonusem deseti písní ze hry Sekta. Nahrávky v celkovém čase 15 hodin a 40 minut vycházejí na CD i digitálně.

Již v roce 2011 pod názvem Semafor - léta šedesátá vydal Supraphon komplet jedenácti CD mapující tvorbu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra od vzniku legendárního divadla. Na něj navázal o rok později další velký komplet s příznačným názvem Semafor - léta 70. a 80., který zachytil na tuctu CD průřez dílem semaforských tvůrců v letech normalizace a později. Své jubileum připadající na 1. října Suchý oslaví premiérou představení s názvem „Znám ještě starší lidi“ ve svém domovském divadle Semafor.

Divadelník Suchý oslavil na jevišti i své pětaosmdesátiny. Oblíbený herec, režisér, básník, textař, skladatel, spisovatel, zpěvák, hudebník, grafik a principál divadla Semafor také tehdy připravil několik večerů s názvem Pocta Jiřímu Suchému aneb Znám ještě starší lidi, v rámci kterých promítli dokument režiséra Jiřího Vondráka nazvaný Jiří Suchý: Moje souboje a boje. „Práce je pro mě na celých těch narozeninách nejpříjemnější,“ řekl tehdy ČTK Suchý.

Vedle činnosti v divadle Semafor se Suchý podílel také na vzniku řady filmů, k některým napsal námět, scénář, texty písní, složil hudbu či si v nich zahrál. Po listopadu 1989 se vrhl i na podnikání, založil nakladatelství Klokočí a filmovou společnost Perplex. Vyšla mu řada knih včetně dvacetisvazkové Encyklopedie, za kterou získal Cenu Jaroslava Seiferta.

Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni, která mu před několika lety udělila čestné občanství. Poté se stal i čestným občanem Prahy. Jeho bratr Ondřej je známý novinář, moderátor, spisovatel a textař. Jiří Suchý také rád maluje a je vášnivým sběratelem všeho možného, je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné převzal medaili Za zásluhy od Václava Havla (1995), cenu Thálie za celoživotní dílo (2002) či Cenu ministerstva kultury (2006).

Reklama

Související témata:

Doporučované