Hlavní obsah

U soudu s velitelem strážníků se hádali příznivci s kritiky

U pražského soudu začal proces s velitelem strážníků v Praze 1.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velitel strážníků z Prahy 1 je obžalován ze zneužití pravomocí. Podle obžaloby napadl řidiče, jehož kontroloval.

Článek

Za velmi rušných okolností začal soud ve čtvrtek rozhodovat o budoucnosti šéfa strážníků z Prahy 1 Miroslava Stejskala, který je obžalován ze zneužití pravomocí. Pokud by byl odsouzen, musel by jako strážník skončit.

Už před začátkem jednání bylo v soudní budově velmi rušno. Na místě se totiž objevila skupina Stejskalových kritiků v čele s youtuberem používajícím přezdívku Mike Je Pán. Ten je znám svými častými konflikty se strážníky a k soudu přišel ve žlutém tričku s nápisem Stejskal musí do vězení.

Podporu šéfovi městských strážníků zase vyjadřoval muž v tričku s nápisem Pan Stejskal fan klub. Oba tábory se pohádaly už před soudní budovou. Uvnitř pak musela situaci uklidňovat justiční stráž.

Stejskal je obžalován kvůli konfliktu z konce roku 2016. Tehdy v centru Prahy kontroloval řidiče, který zaparkoval na místě pro invalidy. V autě za oknem sice bylo povolení pro stání na vyhrazených místech, ale protože nebylo správně a kompletně vyplněné, pojal Stejskal podezření, že je padělané. Dostal se pak do konfliktu s řidičem a podle obžaloby mu sebral a poškodil mobilní telefon.

Stejskal se před soudem hájí, že čelil hrubým a vulgárním nadávkám a že se ničeho nezákonného nedopustil.

Že byl invalidní průkaz v kontrolovaném voze nejspíš padělaný, u soudu potvrdila i státní zástupkyně. Podle ní šlo o originální dokument zřejmě odcizený z některého obecního úřadu a pak neoprávněně částečně vyplněný. Tuto věc ale řeší samostatné vyšetřování.

Naopak kontrolovaný řidič popírá, že by s invalidním průkazem bylo cokoliv v nepořádku. Soudu řekl, že si žádné chyby není vědom. Strážníci ho prý bezdůvodně napadali. Stejně tak měli napadat jeho invalidního otce. Proto chtěl telefonem natočit jejich služební čísla. A právě v tu chvíli mu ho Stejskal podle obžaloby sebral. 

Soud předvolal řadu svědků, kteří mají okolnosti události vysvětlit.

Reklama

Související témata:

Doporučované