Hlavní obsah

U soudu vypovídal Slovák, který si říká Abdul Rahman. Viní ho, že chystal bombu a podporoval islamisty

Obviněného přivádí eskorta k jednání soudu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

Městský soud v Praze rozhodoval o vazbě pro muže obviněného z přípravy teroristického útoku.

Článek

Městský soud v Praze prodloužil pobyt ve vazbě pětadvacetiletému Slovákovi, který už několik let vystupuje pod jménem Abdul Rahman a byl obviněn, že připravoval teroristický útok.

Muž, jehož občanské jméno je Dominik, sedí ve vazbě je už více než rok. Soud však míní, že by mohl uprchnout a pokračovat v trestné činnosti. Proces s ním začne už na konci ledna.

Kriminalisté v pražském bytě obviněného objevili chemikálie pro přípravu výbušnin a návodná videa. Státní zástupce Martin Bílý podal obžalobu k Městskému soudu v Praze pro podezření ze dvou trestných činů. Konkrétně jde o přípravu teroristického útoku a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv člověka. Obžalovanému, který podle státního zástupce propagoval teroristické organizace Islámský stát a Kavkazský emirát, hrozí mu až patnáct let vězení.

Státní zástupce je s rozhodnutím ponechat obviněného ve vazbě spokojený.Video: Hanuš Hanslík

Obviněný si už dříve na trestní stíhání i na uvalení vazby stěžoval u Ústavního soudu. Ten jeho stížnost zamítl. Z rozhodnutí Ústavního soudu mimo jiné vyplynulo, že na svém profilu na Facebooku sdílel fotografie a příspěvky, které podle policie i státního zástupce propagovaly terorismus.

Podle závěrů policejního vyšetřování měl doma chemikálie k výrobě výbušniny s účinkem granátu. Měl také návody, jak vyrobit bombu a jak výbušninu skrytě upevnit na lidském těle a odpálit.

Obviněný se hájí tím, že je pyrotechnika jeho koníčkem. Chtěl si prý pouze vyrobit rachejtle na silvestrovské oslavy.

Není přitom jasné, zda policie získala nějaké důkazy svědčící o tom, že by obviněný skutečně připravoval bombový útok. Samotné vlastnictví chemikálií a návodů stažených k internetu by totiž k odsouzení velmi pravděpodobně nestačilo.

Jaký je důkazní stav, se ukáže až u hlavního líčení. Jeho termín ale zatím soud neurčil.

Reklama

Související témata:

Doporučované