Hlavní obsah

U waldorfské školy v Brně vznikne i středoškolské lyceum

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Brně vznikne u waldorfské mateřské a základní školy lyceum pro středoškoláky. S otevřením první třídy pro 30 studentů se počítá ve školním roce 2022/2023, řekl dnes ČTK radní Brna pro školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Článek

Časem by podle něj měly být třídy čtyři, v každém ročníku jedna. Waldorfská škola je alternativní vzdělávací program, který si zakládá na přípravě člověka nejen znalostně, ale také rozvojem tvůrčích schopností a sociálních dovedností. V hodinách chybějí učebnice nebo známkování, důraz se klade na umělecké předměty a pracovní a řemeslnické dovednosti.

Vyučování na waldorfském lyceu bude v blocích. „Ranní epochová výuka zahrnuje předměty, jako jsou český jazyk, matematika, dějepis, fyzika, chemie, biologie a zeměpis. Dopolední mimoepochová výuka obsahuje dva cizí jazyky, občanskou nauku, estetickou výchovu, tělesnou výchovu, výpočetní techniku, cvičné hodiny českého jazyka a matematiky a dále předměty podle zvoleného studijního zaměření,“ uvedl Suchý. Odpoledne pak podle něj budou různé umělecké a odborné kurzy, jako je malování, modelování, eurytmie, tvořivá dramatika, práce se dřevem, s kovem a podobně.

Waldorfská základní a mateřská škola Brno funguje od školního roku 2009/2010 v budově bývalé ZŠ Plovdivská. Tehdy poskytla vzdělání 75 dětem ve třech třídách školky a 200 žákům v devíti třídách základní školy. Nyní školu v 15 třídách navštěvuje přes 300 žáků. Podle Suchého by žáci ze základní školy mohli navázat na lyceum.

Brno zřizuje na 140 školek, do kterých chodí asi 11 500 dětí, a kolem 70 základních škol, které navštěvuje přes 32 000 žáků.

Reklama

Doporučované