Hlavní obsah

U zubaře si připlatíme. Brusel jedná o zákazu obyčejné plomby, která je na pojišťovnu

Co říká zubař Roman Šmucler o zákazu obyčejných amalgámových plomb? Pusťte si video.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Míchané amalgámové plomby, které jsou v Česku plně hrazeny zdravotními pojišťovnami, se nejspíš v budoucnu nebudou smět používat. Příští týden se bude na evropské úrovni jednat o jejich zákazu. Expertům vadí jedovatá rtuť, kterou zubní výplně obsahují.

Článek

Jsou zadarmo, přesněji na pojišťovnu, ale obsahují škodlivou rtuť. Experti Evropské komise, parlamentu i rady se příští týden sejdou, aby vypracovali návrh na zákaz míchaného dentálního amalgámu. Návrh je součástí širších legislativních opatření, která by omezila kontaminaci životního prostředí rtutí.

Dopady v zubních ordinacích v Česku budou jednoznačné. Připlatíme si stovky korun. Zatímco obyčejný amalgám připravovaný ručně v ordinacích hradí pojišťovny, za lepší a šetrnější zubní výplně zubaři vybírají hotovost - ceny se liší podle použitého materiálu a podle regionů.

Šmucler: Rozumný návrh

Zrušení amalgámových výplní, které si zubař sám míchá v ordinaci, vítá prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj je ostuda, že se ručně připravované amalgámové plomby ještě používají. „Návrhu rozumím. Už nechtějí, aby někdo míchal v ruce amalgám s rtutí, která třeba poškodí jeho vlasy, životní prostředí, ale aby se to míchalo bezpečným a ekologickým systémem. S tím samozřejmě souhlasíme,“ řekl Šmucler pro Seznam Zprávy.

Levnější míchanou amalgámovou výplň, která stojí 270 korun a hradí ji pojišťovna, by mohl s největší pravděpodobností nahradit takzvaný dózovaný amalgám. Ten v současné době zdravotní pojišťovny neproplácí.

Než zákaz projde evropským legislativním kolečkem a dostane se i do českého práva (například tím, že Česko přistoupí k celoevropskému zákazu používání rtuti tam, kde může ohrozit zdraví člověka), uplyne řádově několik let. Odhady, za jak dlouho může zákaz obyčejných plomb „dorazit" do Česka, se různí: od roku 2019 do roku 2023.

Ekologické organizace chtějí jít ještě dál

Úplný zákaz amalgámových plomb kvůli rtuti prosazují ekologické organizace napříč zeměmi Evropské unie. „Problém vzniká například v krematoriích. V České republice sice máme v zákoně, že na krematoriích musí být filtry, které pohlcují těžké kovy, máme příkaz k tomu, aby v ordinacích byly amalgámové separátory, aby se rtuť nedostávala do odpadních vod, nicméně pořád je tu obrovské množství rtuti, které přináší potencionální znečištění,“ obhajuje přísnější variantu Karolína Brabcová ze sdružení Arnika.

Proč je rtuť nebezpečná? Pusťte si, jak argumentuje hnutí Arnika:

Video: Pavlína Kosová

Některé evropské státy jako Norsko a Dánsko už používání amalgámových výplní kvůli obsahu rtuti zakázaly. V Nizozemí, Itálii nebo Portugalsku je zubaři v ordinacích používají jen minimálně.

Reklama

Doporučované