Hlavní obsah

Uber, Airbnb a další. Proč si stát neví rady se sdílenou ekonomikou? Zaspal

Předvolební Duel o daních a sdílené ekonomice. Co slibují politici ODS a ANO, že udělají například s Uberem?Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Uber a sdílená ekonomika obecně je něco, co bychom rozhodně neměli vytlačovat, shodli se v Duelu Seznam Zpráv ekonomičtí experti ODS a ANO Jan Skopeček a Jan Volný.

Článek

Se službami jako Uber a dalšími si stát neví rady. Zatímco sdílenou ekonomiku využívá stále víc lidí, zejména mladých, pro které během několika let bude naprosto běžně poskytovat své služby, úřady tápají, co dělat a jak vytvořit stejné tržní podmínky pro klasické firmy a firmy využívající sdílení služeb.

„Je to věc moderní, asi to má budoucnost, perspektivu, ale musí to být právně zakotvené,“ myslí si ekonomický expert ANO Jan Volný. V předvolebním Duelu Seznam Zpráv se utkal se svým protějškem z ODS Janem Skopečkem.

Současný kabinet i předchozí vlády podle Volného zaspaly a měly řešit sdílenou ekonomiku už dříve. Volný je pro to, aby sdílená ekonomika dostala jasné právní zázemí.

Jan Skopeček z ODS je v případě Uberu pro to, aby se klasickým taxikářům snížila regulace a neměli už tolik povinností, a mohli tak lépe konkurovat řidičům této společnosti. „Já jsem jednoznačně pro to, abychom ulevili taxikářům, abychom nezabíjeli Uber, abychom nezabíjeli sdílenou ekonomiku, protože je to hudba budoucnosti, využívají to mladí lidé a byl by nesmysl proti tomu bojovat. A rozumím zase taxikářům, že v tom množství poplatků a regulací je to neférová soutěž,“ řekl v Duelu Skopeček.

Celý Duel si pusťte zde:

DUEL: Jak plánují po volbách politici přepsat pravidla EET?

Reklama

Doporučované