Hlavní obsah

Uber vstoupí na Wall Street. S Lyftem prohrál závod o čas, jeho hodnota ale bude až pětinásobná

Uber vstoupí na Wall Street. Závod s Lyftem o čas nevyhraje, jeho hodnota ale bude až pětinásobná.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Uber si pro svůj dubnový vstup na burzu vybral New York. Podle BBC jde o jednu z vůbec nejočekávanějších událostí na akciovém trhu v tomto roce.

Článek

Americká nadnárodní dopravní a mobilní firma Uber se v dubnu objeví na Wall Street. Nebude však po boku IT gigantů jako Apple, Google, Microsoft, Intel nebo Facebook na elektronickém trhu Nasdaq, nýbrž na newyorské burze NYSE (New York Stock Exchange). Tímto výběrem se rozchází s rivalem Lyft.

Závod s Lyftem - čas versus peníze

Rozhodnutí Uber pro New York přišlo ve chvíli, kdy už svůj vstup na Wall Street, ale na Nasdaq, připravuje konkurent firmy, další z alternativních dopravců Lyft. Vítěz je zde však jasný. Debut Lyftu se podle magazínu Business Insider očekává koncem příštího týdne.

Uber ale určitě zvítězí v ohodnocení investory. Zatímco ocenění Lyftu se počítá kolem 23 miliard dolarů, tržní hodnota Uberu by mohla dosáhnout až 120 miliard.

Adaptace na trh. Rozvážky jídla, půjčování kol

Společnost existuje od roku 2009 a má širokou podporu soukromého kapitálu.Podobně jako další alternativní taxislužby čelí v řadě zemí regulačním a právním překážkám. Firma se potýká s problémy také v Česku – je zde terčem stížností a protestů ze strany tradičních taxikářů.

V posledních dvou letech firma pod vedením nového ředitele investuje na nových trzích. Ze ztrátových se naopak stáhla. Vybudovala i nové služby, jako dodávku potravin, nákladní přepravu a půjčování elektrických kol, protože hledá nové příjmy i mimo hlavní podnikání.

Na burzu se ve čtvrtek vrátil i jeden z nejznámějších výrobců džínů na světě Levi Strauss – po 34 letech. Akcie uzavřel na téměř 32 procentech a ohodnotil se tak podle BBC na 8,7 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované