Hlavní obsah

Událost dekády: Egyptské mumie defilovaly Káhirou

Foto: Profimedia.cz

Ostatky, které za svou zachovalost po tisíciletí vděčí starověkým technikám mumifikace, byly umístěny do speciálních beden naplněných dusíkem.

Reklama

Egypťané byli svědky slavnostního průvodu, během kterého se převáželo 22 mumií egyptských panovníků. Ty nově spočinou v Národním muzeu egyptské civilizace na jihu metropole.

Článek

V rámci velkolepé podívané egyptská vláda přesunula 22 mumií – 18 králů a 4 královny – z broskvově zbarveného neoklasicistního Egyptského muzea na nové místo odpočinku vzdálené pět kilometrů.

Národní muzeum egyptské civilizace, které se otevřelo návštěvníkům v roce 2017, bude mumie vystavovat v prostředí připomínajícím podzemí královských hrobek, a v některých případech také s CT snímky mumií.

+10

„Ministerstvo cestovního ruchu a starožitností udělalo maximum pro to, aby byly mumie stabilizovány, zakonzervovány a zabaleny v klimatizovaném prostředí,“ uvedla Salima Ikramová, profesorka egyptologie na Americké univerzitě v Káhiře.

Do nového muzea byly mumie přesunuty v rámci takzvaného Zlatého průvodu faraonů, za přísných bezpečnostních opatření. „Teplota a kontrola vlhkosti bude lepší než ve starém muzeu,“ uvedla Ikramová.

Zatímco nejstarší faraonové jeli v čele průvodu, nejmladší ho uzavřeli. Faraon Sekenenre Tao (známý jako Statečný), jenž vládl někdy v 16. století před naším letopočtem, jel jako první.

V průvodu se „objevila“ i jedna z nejpopulárnějších mumií, faraon Ramesse II., který zemi vládl 67 let a podepsal první známou mírovou smlouvu. Rovněž královna Hatšepsut. Panovnice vládla jako muž v době, kdy ženy neměly na trůn nárok.

U nového místa posledního odpočinku starodávné vládce přivítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Hlava státu si předtím ve společnosti premiéra Mustafy Madbúlího a generální ředitelky Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Audrey Azoulayové prohlédla některé muzejní sbírky.

Mumie byly objeveny v letech 1881 a 1898 ve dvou skrýších v ruinách Théb, starověkého hlavního města Egypta, dnešního Luxoru. Zatímco většina ostatků starověkých panovníků byla z Luxoru do Káhiry převezena lodí po Nilu, několik z nich převezli vlakem.

Egypťané se v budoucnu chystají slavnostně otevřít vedle pyramid v Gíze Velké egyptské muzeum, kde bude k vidění mimo jiné mumie faraona Tutanchamona. Právě s ním je spojena legenda o takzvané faraonově kletbě, která se zrodila po jejím objevení ve 20. letech minulého století.

Několik lidí, kteří se podíleli na vyzdvihování předmětů z hrobky, totiž brzy poté zemřelo. Zrodila se tak pověst, že kletba zahubí každého, kdo do hrobky vstoupí.

Reklama

Doporučované