Hlavní obsah

Kletba faraonů, nebo náhoda, ptají se Egypťané po řadě velkých neštěstí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Egypt se připravuje na velkolepý přesun královských mumií na začátku dubna. Někteří se ale bojí, že se kvůli tomu faraoni rozzuřili a seslali na národ trest. Spekulují, že například zablokování Suezu mohla být jejich práce.

Článek

Začalo to před týdnem zablokovaným Suezským průplavem, který nejen Egyptu způsobil dočasnou finanční a reputační škodu. Následovala sobotní tragická srážka vlaků, při které zemřelo 19 lidí a další utrpěli zranění. Den poté při zřícení domu v jedné z káhirských čtvrtí zemřelo 18 lidí a další zůstali bez střechy nad hlavou. Později vypukl požár u nádraží ve městě Zagazig, následoval další oheň v káhirském tunelu Al Azhar a navíc došlo k zřícení části mostu.

Vše se událo krátce před tím, než mají být 3. dubna, v rámci velkolepého ceremoniálu, přesunuty královské mumie do jiného muzea. Jejich převoz je v zemi velkým tématem už delší dobu. Egypt si navíc slibuje, že atraktivním převozem králů a královen oslní i světové publikum.

Někteří Egypťané se nicméně obávají, že klidný spánek faraonů byl vyrušen, a proto se teď prostřednictvím neštěstí mstí. Pod spekulacemi se prohýbají především sociální sítě.

„Prosím, nepřesunujte mumie z jejich původního místa. Takhle je to lepší… Dejte si pozor na hněv faraonů,“ píše jeden uživatel Facebooku.

Příspěvky odkazují na kletbu uvedenou na hrobu egyptského faraona Tutanchamona. „Smrt přijde na rychlých křídlech pro ty, kteří narušují královský klid,“ praví.

Bývalý generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta a renomovaný egyptolog Zahi Hawass nicméně v televizním rozhovoru uvedl, že „kletba faraonů“ není skutečná a nedávná neštěstí v zemi s ní nesouvisí. Převoz královských mumií, který je naplánovaný v horizontu dnů, bude podle něj velkolepý.

Mumie králů a královen budou transportovány ve speciálních vozech s logem a jmény panovníků v arabštině, angličtině a hieroglyfickém písmu.

Tzv. „královský odchod“, který povede z Náměstí Osvobození do nové stálé expozice Národního muzea egyptské civilizace, bude trvat 40 minut. Starověké vládce bude doprovázet vojenská hudba, hlídky na koních, vystoupení umělců, ale i přítomnost tamních herců. Přímý přenos bude zákonitě vysílat i televize.

„Chceme, aby svět viděl krásu egyptské civilizace, přičemž průvod bude oslnivý, odlišný od jakékoli jiné oslavy a bude patřit mezi ty nejkrásnější, které lidé na světě uvidí,“ uvedl ministr turistiky a starožitností Khaled El-Anani, který dodal, že vše proběhne v souladu s protikoronavirovými opatřeními.

Převážené mumie jsou z 17., 18., 19., a 20. dynastie. Z 22 mumií patří osmnáct faraonům a čtyři královnám. Převáženy budou například ostatky neslavnějšího a Egypťany nejvíce oslavovaného Ramesse II. nebo královny Nefertiti.

Reklama

Doporučované